O operă atribuită lui Banksy, descoperită în spatele sălii Bataclan

O operă atribuită lui Banksy reprezentând o siluetă cu chip trist a fost descoperită luni pe o poartă, aproape de işeirea de urgenţă de la Bataclan, sala de spectacole pariziană care a fost ţinta unui atac jihadist în urma căruia au murit 90 de persoane pe 13 noiembrie 2015, relatează AFP.

Realizat pe şablon cu vopsea albă, personajul este reprezentat în stare de meditaţie pe una dintre uşile situate în spatele sălii Bataclan, în pasajul Saint-Pierre Amelot (al XI-lea arondisment din Paris) prin care numeroşi spectatori ai concertului susţinut de Eagles of Death Metal au scăpat în timpul atacului terorist.

Artistul stradal britanic Banksy s-ar fi întors la Paris după câteva zile: mai multe opere nesemnate dar atribuite lui şi-au făcut apariţia în capitala franceză. Între acestea, una reprezintă o fată desenând cu spray roz un model floral peste o svastică, având alături un sac de dormit şi un urs din pluş.

Acest prim desen a apărut pe marginea drumului de centură parizian, în nordul capitalei, aproape de fostul „prim centru de primire” al refugiaţilor Porte de la Chapelle.

Prezenţa la Paris a artistului, care continuă să îşi ascundă identitatea, nu a fost oficial confirmată dar stilul său a fost recunoscut de specialiştii în artă. La sfârşitul anului 2015 el îşi lăsase amprenta în Franţa la intrarea în tabăra de refugiaţi „Jungle” din Calais, unde 4.500 de migranţi trăiesc în sărăcie.

Banksy este pseudonimul unui artist graffiti, activist politic, regizor de film şi pictor englez. În operele sale, arta urbană satirică şi epigramele subversive combină elemente de umor negru cu desene în graffiti, realizate după un şablon distinctiv. Lucrările sale artistice de critică politică şi socială au fost realizate în majoritatea cazurilor pe străzi, pereţi şi poduri din oraşe din întreaga lume.

Operele lui Banksy, considerat unul dintre cei mai talentaţi maeştri ai stilului street-art, se vând la licitaţie cu preţuri considerabile, care ajung de multe ori la câteva sute de mii de euro.