Olandezul Jaap van Zweden, numit director muzical al Filarmonicii din New York

Orchestra filarmonică din New York l-a numit miercuri pe dirijorul olandez Jaap van Zweden director muzical, post pe care violonistul de 55 de ani, cunoscut pentru măiestria interpretării repertoriului clasic, îl va ocupa începând din sezonul 2018-2019.

Jaap van Zweden dirijează în prezent orchestra filarmonică din Dallas (sudul Statelor Unite) și pe cea din Hong Kong. El a spus că i-a luat doar "un minut" să accepte oferta de a prelua prestigioasa orchestră din New York, bucurându-se că va face parte în curând din ceea ce a numit "centrul lumii" pentru muzică.

Muzicianul olandez îi succede americanului Alan Gilbert, care se va pensiona. Acesta a lucrat la proiecte clasice și moderne, încercând să extindă audiența filarmonicii în lume prin acțiuni de cooperare și deschiderea spre noi tehnologii. Jaap van Zweden, care va fi al 26-lea director al orchestrei filarmonice din New York, este cunoscut ca un dirijor exigent, care poate realiza cu orchestra performanțe deosebite cu piese din repertoriul clasic al unor compozitori ca Beethoven, Mozart sau Mahler.