Palatul „Cantacuzino” – Muzeul Naţional ”George Enescu” va fi supus unui proces de consolidare, restaurare şi amenajare

În legătură cu informaţiile apărute în presă referitoare la starea de degradare a Palatului ”Cantacuzino” – Muzeul Naţional ”George Enescu”, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale face anumite precizări.

În luna martie 2017, Guvernul României a aprobat, prin HG, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Consolidare, restaurare şi amenajare a Muzeului Naţional «George Enescu» – Palatul «Cantacuzino»” şi a anexei, ce compun ansamblul muzeal.

Conform procedurii, documentaţia aferentă proiectului ar fi trebuit transmisă spre avizare Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Procesul de avizare a trenat până în prezent întrucât, la nivelul ministerului, nu a existat acest consiliu. Interpretări contradictorii ale regulamentelor în vigoare au blocat o lungă perioadă înfiinţarea CTE dar, în această lună, conducerea ministerului a luat toate măsurile pentru ca această structură administrativă să se constituie în cel mai scurt timp posibil şi astfel procedura de avizare să fie deblocată. După obţinerea avizului, MCIN va demara procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor, care se vor desfăşura pe o perioadă de 24 de luni după semnarea acestuia.

Clădirea va fi supusă unui amplu proces de cercetare şi analizare, revizuire, restaurare şi refacere a tuturor componentelor şi detaliilor arhitecturale, de la soclul clădirii până la învelitoarea din tablă de zinc, la tâmplăria din lemn sau metal a uşilor şi ferestrelor, la pardoseli şi tencuieli. Palatul ”Cantacuzino” a fost construit între anii 1898-1900, după proiectul arhitectului I.D. Berindey, împreună cu o serie de remarcabili colaboratori precum G.D. Mirea, Costin Petrescu, Arthur Verona, Nicolae Isidor Vermont pentru picturile monumentale, Frederick Stork şi Emil Wilhelm Becker pentru sculpturi şi Casa „Krieger” din Paris pentru decoraţia interioară, tapiserii, candelabre, lămpi, vitralii etc.