Pianistul Sergiu Tuhuţiu, în seria „Concertelor Enescu” de la ICR Londra

Seria „Concertelor Enescu", programul permanent cel mai longeviv şi mai atractiv al Institutului Cultural Român din Londra, continuă joi, 2 iunie, cu un recital al pianistului Sergiu Tuhuţiu, tânăr muzician a cărui prezență scenică hipnotică e susținută atât de o pasiune ce transpare în fiecare tușeu, cât și de o impresionantă măiestrie interpretativă.

Sergiu Tuhuţiu, care excelează în abordarea repertoriului romantic, a ales pentru primul său recital pe populara scenă din 1 Belgrave Square un program irezistibil, din care nu lipsesc lucrări binecunoscute de Chopin, Schumann și Liszt, dar și, conform regulii ce guvernează organizarea „Concertelor Enescu", piese semnate de marele nostru compozitor.

Câștigător, în 2013, al Competiției de Măiestrie de la Sankt Petersburg, Sergiu Tuhuțiu s-a afirmat ca unul dintre reprezentanții de vârf ai tinerei generații de pianiști români. După ce și-a luat licența la Universitatea Națională de Muzică din București, în anul 2006, a obținut două titluri de Master în Interpretare Pianistică, la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart și la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. În 2011, a câștigat o bursă de studii la Londra, iar în iulie 2013 a absolvit cursurile prestigioasei Royal College of Music. Educația sa muzicală a fost marcată de mentori precum Norma Fisher, Bruno Canino, Igor Blagodatov, Nina Seregina, Konrad von Abel, Dana Borșan, Steluța Radu, Daniel Goiți și Șoșana Rudiakov. Sergiu a debutat la vârsta de optsprezece ani alături de Orchestra Filarmonicii „Dinu Lipatti" din Satu-Mare, cu Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Beethoven. De atunci, a concertat pe importante scene din Anglia, Germania, Franța, Elveția, Italia, Rusia, Brazilia, Canada și România. A evoluat, în diferite formule concertistice, alături de Șerban Lupu, Ruxandra Donose și Nelly Miricioiu. Este președintele Asociației „Lipatti Music Production" și inițiatorul proiectelor muzicale „In Memoriam Dinu Lipatti", „Piano Colours" și „Leading Young Musicians". În ultimii doi ani, a avut numeroase apariții în România, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Inițiativa sa cea mai recentă este realizată la Los Angeles în colaborare cu soprana Peisha McPhe, fiind intitulată „Chopin Meets Broadway".

Pentru mai multe detalii despre seria „Concertelor Enescu" și întregul program al ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/