Poluarea aerului în UE: noi standarde pentru protejarea sănătății publice

Getting your Trinity Audio player ready...

Nivelurile ridicate de poluare a aerului rămân o preocupare majoră în întreaga Europă, cu efecte devastatoare asupra sănătății populației. Potrivit unui raport recent al Agenției Europene de Mediu (AEM), poluarea cu particule fine a cauzat peste 250.000 de decese în Uniunea Europeană în 2021. Impactul expunerii la poluarea atmosferică include afecțiuni precum cancerul pulmonar, bolile de inimă, astmul și diabetul.

Într-un efort de a aborda această problemă, Parlamentul European și statele membre ale UE au anunțat un acord pentru consolidarea standardelor de calitate a aerului în cele 27 de state membre. Noile norme prevăd stabilirea unor standarde mai stricte pentru calitatea aerului până în 2030, apropiindu-se de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Potrivit comunicatului oficial, acordul prevede reducerea limitelor anuale pentru particulele fine în suspensie (PM2,5) și dioxidul de azot (NO2) de la 25 µg/m³ la 10 µg/m³ și, respectiv, de la 40 µg/m³ la 20 µg/m³. Aceste măsuri sunt menite să protejeze în special persoanele cu afecțiuni cardiace și diabet.

De asemenea, acordul permite statelor membre să solicite amânarea termenului limită pentru atingerea valorilor-limită de calitate a aerului până la 31 ianuarie 2029, în condiții strict regulate și din motive specifice.

Pentru a deveni efectiv, acordul trebuie să fie confirmat oficial de Parlamentul European și de Consiliu și să fie supus procedurii de adoptare. Acest demers este un pas important în direcția protejării sănătății publice și a îmbunătățirii calității aerului în întreaga Uniune Europeană.