Premieră la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – un spectator are șansa să joace alături de actori

Pentru prima dată, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), un spectator are șansa să fie actor de ocazie și să joace alături de profesioniștii Teatrului Național "Radu Stanca", în spectacolul "Sărbători fericite", programat pe 12 iunie.

De joi, până pe 20 aprilie, se va căuta un actor neprofesionist, doar în mediul on-line, pentru acest rol.

"FITS, prin Teatrul Național 'Radu Stanca' Sibiu, pornește campania 'Fii parte din poveste' și oferă un rol într-un spectacol unuia dintre oamenii care fac sau au vrut să facă parte, ca spectator, din povestea a ceea ce se întâmplă la Sibiu în fiecare an. Nu va fi orice spectacol, ci unul care se va juca chiar în timpul ediției din 2017, 'Sărbători fericite', după texte de Neil LaBute, în regia lui Cristian Juncu. Campania se va derula exclusiv în mediul online și are ca scop identificarea unui actor neprofesionist — nu actor sau student la actorie — care să primească un rol în spectacolul naționalului sibian, pentru reprezentația din cadrul FITS 2017, programată în 12 iunie. Dăm startul campaniei în 6 aprilie 2017, de la ora 12:00 și o derulăm până la data de 20 aprilie 2017, ora 24:00", se mai arată în comunicat.

Festivalul pune la dispoziție două texte scrise de Neil LaBute, care pot fi interpretate, la alegere, de către participanți. Acestea, împreună cu regulamentul campaniei, se găsesc pe site-ul festivalului, www.sibfest.ro.

Campania de selecție se desfășoară în trei etape.

În prima etapă, participanții trebuie să se filmeze în timp ce interpretează unul dintre cele două texte puse la dispoziție de festival pentru acest scop. Odată filmat, materialul se va încărca pe Facebook în postare publică, cu tag către pagina FITS (www.facebook.com/FITSibiu) și, pentru a ne asigura că se iau în considerare toate înscrierile, link-ul postării trebuie trimis și prin mesaj direct, via pagina oficială de Facebook a festivalului. Interpretările din materialele trimise de participanți vor fi analizate de echipa de comunicare a FITS, supervizată de actorii TNRS și, în urma acestui proces, vor fi selectate zece persoane care vor merge în etapa a doua de desfășurare a campaniei.

În a doua parte, care se va derula în perioada 23 — 27 aprilie, cele zece persoane vor fi vizitate de o echipă a festivalului care îi va filma interpretând un al doilea text standard pentru această campanie, pus la dispoziție de către FITS. Filmarea va fi transmisă live, pe Facebook, și se va utiliza pentru realizarea unui clip de final de campanie.

În a treia etapă, câștigătorul va fi desemnat de actorii din distribuția spectacolului 'Sărbători fericite', formată din Adrian Matioc, Ofelia Popii, Cendana Trifan și Marius Turdeanu. Pentru transparență, această etapă va fi filmată și transmisă live.

FITS este cel mai important festival de teatru din România și al treilea din lume, potrivit directorului Constantin Chiriac. Anual, acest festival atrage zeci de mii de spectatori, fiind unul din evenimentele principale care contribuie la dezvoltarea turismului cultural.