„Procesul”, de Franz Kafka – manuscrisul original expus la Berlin

Kafka-Der-Prozess

Manuscrisul original al celebrului roman "Procesul", de Franz Kafka, rămas neterminat, va fi expus în această vară la Berlin la Muzeul Martin-Gropius-Bau.

Într-o conferință de presă reprezentanții Muzeului au prezentat jurnaliștilor acel volum de 171 de pagini, cu scrisul de mână foarte mărunt al lui Kafka. Volumul, expus într-o cutie special construită, care protejează paginile de lumină și curenții de aer, va putea fi admirat de public începând de vineri.

"Procesul", una dintre cele mai traduse cărți din literatura de limbă germană, tratează subiecte precum frustrare și sentimentul de alienare, spunând povestea unui bărbat care este arestat de o autoritate îndepărtată și inaccesibilă, fără ca natura crimei sale să îi fie dezvăluită vreodată lui sau cititorului.

Cartea a fost scrisă în 1914, când Kafka a trecut printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional, după despărțirea de logodnica lui, Felice Bauer, în hotelul Askanischer Hof, care se află vizavi de muzeul Martin-Gropius-Bau.

"Pentru noi este o încântare să putem expune manuscrisul atât de aproape de locul care a declanșat scrierea lui", a declarat Ulrich Raulff, directorul Arhivei Literare din orașul Marbach.

Această instituție a reușit să achiziționeze manuscrisul la o licitație organizată în 1988 cu ajutorul unor donații și finanțări de stat, cu o sumă record pentru acele timpuri — 3,5 milioane de mărci germane (echivalentul a 2 milioane de dolari).

Manuscrisul, note explicative, filmul regizat pe baza acestui text în 1962 de regizorul american Orson Welles și fotografii din colecția Klaus Wagenbach vor putea fi admirate de vizitatori până pe 28 august.