Proiect al prinţul Charles: Circuit economic în jurul bisericilor medievale abandonate din România

Fundaţia Prinţul de Wales România lucrează la un nou model de dezvoltare pentru bisericile medievale abandonate. Fundaţia îşi propune restaurarea unor clădiri istorice şi crearea unui mic circuit economic în jurul lor, proiectul urmând să înceapă cu biserica Drăuşeni din judeţul Braşov.

Potrivit Fundaţiei Prinţul de Wales România, Prinţul de Wales a vizitat, miercuri după-amiază, trei biserici medievale din judeţul Braşov: Drăuşeni, Homorod şi Mercheasa.

Cele trei biserici au fost construite în jurul anilor 1200, în stil romanic şi extinse în 1500 în varianta în care le găsim şi astăzi.

Bisericile, înconjurate de fortificaţii din secolele XIV şi XV, au fost construite de comunitatea saxonă care s-a stabilit în Transilvania acum 800 ani. În 1990, în Transilvania locuiau un sfert de milion de saxoni, iar astăzi au rămas mai puţin de 15.000.

În sudul Transilvaniei sunt aproximativ 250 de biserici şi sate medievale aflate în pericol, multe dintre ele fortificate şi construite acum 400-600 de ani.

"Regeneration Through Heritage" este un concept de succes al organizaţiei Prinţului de Wales, care susţine atât conservarea patrimoniului, cât şi stimularea economică.