Raed Arafat: Avem și simptomatici care refuză internarea

Printre cauzele privind creșterea bruscă a numărului de infecții cu Coronavirus se numără și faptul că persoane cu Covid-19, care aveau simptomele bolii, au reufuzat spitalizarea.

„Avem și simptomatici care au refuzat internarea (…) Știu că unii iar vor comenta, dar eu de aceea tot spun, că libertatea individuală are limitele ei. Sigur că toți apreciem libertatea și democrația, dar libertatea individului e limitatp atunci când încalcă drepturile mele. Nu poți să ai simptome și să refuzi să stai la spital. Rămâi în familie, dar apoi familia ta merge la lucru, copilul tău se duce la joacă cu alți copii. Deci aici nu mai putem discuta despre libertatea individuală”, a comentat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, la Digi24.

Arafat a precizat că încă nu are o situație clară în privința numărului simptomaticilor care au refuzat internarea, dar că sunt destule cazuri în toată țara. De altfel, a spus Arafat, în numai 14 zile, numărul de infectări a crescut cu peste 30%, fapt care trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea. Șeful DSU a mai spus că e foarte important cum evoluează epidemia în următoarele zile.

„Haideţi să vedem ce urmează zilele următoare. Ceea ce este cert până acum e că avem un trend crescător. Deci nu este descrescător, nici nu este stabil. Este un trend crescător. Toate datele arată acest lucru. În ultimele 14 zile am crescut, dacă nu greşesc, cu vreo 30 şi ceva la sută. Acesta este un semnal clar că se impune un control pentru ca populația să fie cooperantă. Singura modalitate de a gestiona fără să fim nevoiți să recurgem la noi măsuri restrictive – pe care ştiu că nu le vrea nimeni – este ca populaţia să coopereze, să respecte regulile care au fost recomandate şi să nu mai asculte toate prostiile care se vehiculează pe reţelele de socializare”, a comentat Arafat.