Regizorul Alfonso Cuaron a fost premiat de Sindicatul Regizorilor Americani pentru cel mai bun film

Mexicanul Alfonso Cuaron a fost premiat sâmbătă de Sindicatul Regizorilor Americani, cu distincţia asociaţiei (DGA) pentru cel mai bun film, pelicula sa ”Roma”,fiind preferată în faţa celor regizate de Bradley Cooper, Peter Farrelly, Adam McKay sau Spike Lee,cu ultimii doi concurând şi pentru Oscar.

Mulţumesc, cabron, tu eşti cariera mea în film”, a spus regizorul mexican Alfonso Cuaron atunci când a primit cea mai importantă distincţie a serii din mâna laureatului din 2018, Guillermo del Toro. În culise, regizorul a explicat şi că termenul pe care l-a folosit, chiar dacă este cunoscut ca o jignire, l-a folosit ca pe un alint, ”ca orice altceva, e o chestiune de context”, a spus Cuaron.

Cuaron a făcut aluzie şi la administraţia preşedintelui Trump atunci când a arătat că majoritatea celor 70 milioane de lucrători domestici din lume sunt imigranţi: “Când îi denigrăm, numindu-i violatori, ajungem să scădem în proprii noştri ochi”, a arătat regizorul.

E al doilea trofeu ridicat de Cuaron, la cinci ani după ce a fost premiat pentru “Gravity 3D: Misiune în spaţiu/ Gravity”, filmul care i-a adus şi premiul Oscar în 2014.

Cineastul a câştigat premiul pentru care mai erau nominalizaţi Bradley Cooper, cu “S-a născut o stea/ A Star Is Born”, Spike Lee, cu “Agent provoKkKator/BlacKkKlansman”, Peter Farrelly, cu “Green Book” şi Adam McKay cu “Vicele/ Vice”. McKay a fost totuşi premiat sâmbătă pentru cea mai bună dramă în serial pentru producţia HBO “Succesiune/ Succession”.

De altfel, din 1938, numai şapte dintre regizorii premiaţi la DGA nu au ajuns să ia şi Oscarul în acelaşi an. Ultima dată când distincţiile nu au coincis a fost în 2013, când Ben Affleck a primit trofeul sindiacatului regizorilor pentru “Argo”, iar la Oscar nici măcar nu obţinuse o nominalizare.

Ben Stiller a fost premiat cu distincţia rezervată filmelor şi producţiilor de televiziune cu număr limitat de episoade pentru producţia de la Showtime, “Evadare din Dannemora/ Escape at Dannemora”.

O surpriză a fost premierea lui Bo Burnham pentru debut în regie, cu “Eighth Grade”, comedia cu accente tandre luând faţa celui care era considerat favoritul acestei secţiuni, Bradley Cooper, dar şi producţiilor semnate de Carlos Lopez Estrada (“Blindspotting”), Matthew Heineman (“A Private War”) şi Boots Riley (“Sorry to Bother You”).

Bill Hader a fost premiat pentru cel mai bun seriad de comedie cu primul episod din seria HBO “Barry”.

Aisha Tyler a prezentat cea de-a 71-a ediţie a premiilor sindicatului regizorilor din America (DGA), sâmbătă, la Hollywood and Highland Center, din Los Angeles. Distincţiile se acordă din 1938, când primul câştigător a fost D.W.Griffith.