Regizorul Claudiu Mitcu pregăteşte un documentar despre iminenţa unui cutremur în România

Regizorul Claudiu Mitcu se află în pre-producţia unui nou documentar despre problematica unui cutremur în România, cu consecinţe catastrofale, în special în Bucureşti.

Pentru noul proiect, regizorul lucrează împreună cu Ilinca Micuşi şi Ileana Bîrsan, cu care a realizat şi cel mai recent documentar, „Procesul” (2017), producţie ce a avut premiera mondială, în iunie, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Documentarul va încerca, pe de-o parte, să facă publicul să conştientizeze pericolul real al unui astfel de dezastru, pentru unii bucureşteni o ameninţare abstractă, pentru alţii, însă, una terifiantă, pentru care deocamdată nu s-au găsit rezolvările adecvate şi eficiente.

Pe de altă parte, documentarul va investiga, deopotrivă, demersurile autorităţilor responsabile pentru expertizarea clădirilor cu risc seismic, pentru prevenirea unei catastrofe de proporţii, pentru diminuarea numărului victimelor şi, nu în ultimul rând, pentru o eficientă intervenţie a instituţiilor implicate însituaţii de urgenţă.

Reprezentanţii municipalităţii raportează că, în Bucureşti, există în acest moment 356 de clădiri încadrate în clasa I cu risc seismic (cele cu "bulina roşie"), din care 179 prezintă un real pericol public.

Alte 307 sunt încadrate în clasa II cu risc seismic, iar 1591 sunt încadrate în categorii de urgenţă, însă nu şi într-o clasă de risc seismic corespunzătoare. În ultimii 10 ani, au fost consolidate doar 42 de cladiri din clasa I de risc seismic.