Regizorul Tudor Giurgiu, reacţie după criticile lui Dan Negru la filmul Adinei Pintilie

După ce prezentatorul Dan Negru a reacţionat negativ pe Facebook cu privire la succesul înregistrat de filmul Adinei Pintilie, „Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not”, premiat cu Ursul de Aur la Berlinala din acest an, regizorul Tudor Giurgiu a postat o replică pe pagina sa, scriind că premiul primit la Berlin este „o primă uriaşă recunoaştere a unui cineast talentat, sensibil”.

Replicându-i lui Dan Negru care a scris duminică, pe pagina sa de Facebook, „Băgaţi-vă «Ursul de aur» în fund. Dacă aş posta aici imagini din film, Facebook mi-ar dezactiva contul”, regizorul Tudor Giurgiu a scris că filmul nu o să fie pe placul tuturor, un lucru normal având în vedere că nu este „Singur acasă”.

Doar că Ursul ăsta nu merită băgat în fund pentru simplul fapt că e o primă uriaşă recunoaştere a unui cineast talentat, sensibil, Adina Pintilie, care munceşte pe brânci la filmul ăsta de peste 7 ani de zile. 7 ani de îndoieli, de dileme, de renunţări…”, a scris regizorul pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, în mesajul său, regizorul a atras atenţia că filmul Adinei Pintilie a fost realizat şi datorită finanţării de la Eurimages, fondul Consiliului Europei pentru coproducţii, care a dat proiectelor româneşti milioane de euro în ultimii 20 de ani, în vreme ce contribuţia României a fost minoră.

Giurgiu a adăugat că premiul acordat Adinei Pintilie ar trebui „să determine, în al 12-lea ceas, schimbări sistematice în modul în care funcţionează cinematografia, de la evaluarea scenariilor, finanţarea lor şi mai apoi difuzarea filmelor”.