×

Reprimarea imigrației în SUA este o criză și pentru comunitatea științifică globală

Reprimarea imigrației în SUA este o criză și pentru comunitatea științifică globală
Getting your Trinity Audio player ready...

Măsurile stricte privind imigrația în Statele Unite stârnesc îngrijorare în rândul cercetătorilor din întreaga lume. Reținerile și expulzările unor academicieni cu renume au generat temeri chiar și pentru cei care dețin documente de intrare valabile. Tot mai mulți oameni de știință își reconsideră planurile de a călători în SUA pentru conferințe și cercetări de teren. Chiar și cercetătorii străini care locuiesc în SUA, dar nu sunt cetățeni, ezită să părăsească țara, temându-se că nu li se va permite întoarcerea. „Anxietatea este palpabilă”, spune Jonathan Grode, partener principal la firma de avocatură Green and Spiegel din Philadelphia. Acesta primește zilnic zeci de apeluri de la clienți care întreabă dacă este sigur să călătorească.

Cazuri de notorietate

Presiunea a crescut odată cu instalarea celui de-al doilea mandat al președintelui Donald Trump, care și-a reafirmat angajamentul de a înăspri controlul la granițe.

Printre incidentele recente, un specialist în transplanturi renale de la Universitatea Brown a fost deportat în Liban, deși deținea o viză valabilă. Autoritățile americane au justificat expulzarea prin existența unor fotografii pe telefonul său care o legau de Hezbollah, organizație considerată teroristă de SUA.

Un alt caz a vizat un cercetător francez care se deplasa spre o conferință științifică din Houston. Acesta a fost reținut și expulzat după ce autoritățile de frontieră i-au percheziționat dispozitivele electronice și au găsit mesaje ce exprimau opinii personale despre politica de cercetare din SUA. Guvernul francez susține că expulzarea sa a fost o măsură excesivă, însă oficialii americani susțin că acesta deținea informații confidențiale de la un laborator național american, încălcând un acord de confidențialitate.

Riscurile și măsurile de precauție

Andrea Liu, fizician la Universitatea din Pennsylvania, a fost șocată de aceste incidente și avertizează că cercetătorii care vin în SUA ar trebui să fie foarte precauți. „Pentru a evita astfel de probleme, ar fi mai sigur să folosești un telefon temporar și un laptop gol”, afirmă aceasta.

Avocații specializați în imigrație confirmă că autoritățile americane au dreptul de a verifica telefoanele și laptopurile oricărui călător, inclusiv ale cetățenilor americani. Mai mult, din 2019, solicitanții de viză trebuie să furnizeze și numele de utilizator pentru rețelele sociale, iar în contextul actual, acest tip de verificare ar putea deveni o practică obișnuită pentru respingerea accesului.

Jonathan Grode subliniază că majoritatea celor care călătoresc în SUA nu ar trebui să fie îngrijorați. Totuși, cei care au avut probleme anterioare, fie cu vizele, fie cu legea, chiar și pentru incidente minore, ar trebui să fie extrem de prudenți.

Cercetătorii renunță la a mai călătorii în US

Anumite categorii de oameni de știință sunt mai vulnerabile în fața acestor măsuri. Cercetătorii implicați în studii despre schimbările climatice, dezinformare sau diversitate și incluziune (DEI) sunt mai expuși unor posibile respingeri la graniță.

O geofiziciană din Canada, care dorește să rămână anonimă, își reevaluează o călătorie planificată în SUA pentru luna mai, temându-se că datele ei anterioare de călătorie ar putea fi utilizate împotriva sa. Cercetătoarea, o femeie transgender, este îngrijorată de atitudinea administrației Trump față de drepturile comunității LGBTQ+.

Jan Eldridge, astrofiziciană din Noua Zeelandă, a decis să evite SUA în acest an, deși avea programate prezentări la două universități. „Cazurile recente m-au făcut să mă simt extrem de nesigură. Prefer să țin prezentările online”, explică aceasta.

Îngrijorări în rândul cercetătorilor din SUA

Nu doar vizitatorii sunt afectați de noua politică de imigrație. Universitățile americane și-au sfătuit studenții și profesorii care nu sunt cetățeni americani să evite călătoriile neesențiale, temându-se că o nouă interdicție de călătorie ar putea fi impusă, similară celei din 2017.

O profesoară de științe naturale care trăiește în SUA de 30 de ani a fost recent interogată la frontieră după ce s-a întors dintr-o vizită în țara natală. Întrebările autorităților au făcut-o să se întrebe dacă a fost vizată din cauza unui grant de cercetare pe care îl gestionează și care conține referiri la DEI. „Mă simt vulnerabilă, deși am statut de rezident permanent de mult timp”, afirmă aceasta.

Un viitor incert

Până în prezent, Casa Albă nu a oferit declarații oficiale cu privire la noile criterii de verificare a călătorilor. Cu toate acestea, măsurile adoptate sugerează o intensificare a controalelor și a selecției persoanelor cărora li se permite accesul în SUA. Pentru comunitatea științifică internațională, aceste schimbări reprezintă impedimente majore. Într-o lume interconectată, în care colaborarea globală este esențială pentru progresul științific, restricționarea accesului la resurse și evenimente academice din SUA poate avea un impact negativ asupra întregului ecosistem de cercetare.

Până când lucrurile se vor clarifica, mulți cercetători preferă să își limiteze expunerile la riscuri și să găsească alternative, precum conferințele virtuale, pentru a evita complicațiile impuse de actuala administrație americană.

Sursă articol


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura