România s-ar putea confrunta în viitor cu un cutremur cu magnitudinea de până la 7,6 grade pe scara Richter, conform declarațiilor făcute de Constantin Ionescu, directorul Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP). Acesta a subliniat că zona seismică Vrancea este capabilă să genereze astfel de evenimente, însă momentul exact al producerii unui astfel de cutremur rămâne necunoscut.
Avertismentul specialiștilor: „Nu este o întrebare de dacă, ci de când”
Declarația lui Constantin Ionescu vine în urma unei afirmații făcute de ministrul Dezvoltării, care a precizat că „un cutremur puternic va veni în România”, întrebarea fiind doar când se va produce.
“Teritoriul României este dominat de zona seismică Vrancea, zonă care poate să genereze cutremure cu magnitudini de 7.2, 7.4, 7.6 cândva, nu se știe când. Acest cutremur care va veni în viitor poate să afecteze tot fondul construibil care încă nu a fost pus în siguranță ca urmare a cutremurelor anterioare din 1977, 1986, 1990 și cele care s-au produs mai târziu”, a explicat directorul INFP.
Ionescu a adăugat că, deși oamenii de știință pot identifica zonele predispuse la seisme, nimeni nu poate prezice momentul exact al producerii unui cutremur major.
Harta interactivă a riscului seismic, disponibilă pentru cetățeni
Pentru a crește gradul de conștientizare asupra riscului seismic, Ministerul Dezvoltării a lansat recent o hartă interactivă, prin care orice persoană sau autoritate locală poate verifica gradul de vulnerabilitate seismică al localității în care trăiește.
“De astăzi, vom avea în România o hartă cu localitățile vizate de risc seismic, ceea ce înseamnă că oricine va putea să vadă dacă se află într-o zonă vulnerabilă și dacă este eligibil pentru programele de consolidare ale Ministerului Dezvoltării”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Potrivit datelor ministerului, 2.681 de localități necesită intervenții urgente pentru consolidarea clădirilor vulnerabile la cutremure.
București, una dintre capitalele cele mai expuse riscului seismic
Ministrul Dezvoltării a reamintit că Bucureștiul se numără printre primele 10 capitale din lume expuse la risc seismic, având un număr considerabil de clădiri vulnerabile, construite înainte de noile reglementări în domeniul siguranței seismice.
“Trebuie să luăm în serios aceste avertismente și să accelerăm procesul de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, pentru a preveni o tragedie în cazul unui cutremur major,” a mai spus ministrul.
Autoritățile îndeamnă cetățenii să fie informați și pregătiți pentru un posibil cutremur, în timp ce programele de consolidare a clădirilor continuă să fie o prioritate. Cu toate acestea, ritmul lent al implementării acestor măsuri ridică semne de întrebare cu privire la eficiența lor înainte ca un cutremur puternic să lovească România.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.