Sibiu: Lucrări de H.R. Giger, creatorul ”Alien”, expuse în premieră europeană la Muzeul de Artă Contemporană

Peste 30 de lucrări ale lui H.R. Giger, creatorul lui Alien, vor fi expuse în premieră europeană, începând de miercuri, la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, printr-un proiect inclus în Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu 2018, a anunţat în timpul vernisajului Ioana Kirculescu von Kimakowicz, promotor de artă în România.

Această expoziţie este pentru prima dată aici, la Sibiu, de fapt, în întreaga lume. Nu a mai fost în această configuraţie expoziţia aceasta în nicio parte a lumii„, a declarat Ioana Kirculescu von Kimakowicz.

Această expoziţie este primul eveniment care precede Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, care va începe în 8 iunie.

Începând cu anul 2016, odată cu tributul internaţional „Creatorii legendelor”, care a cuprins manifestări desfăşurate în Mexic, Germania şi, mai ales, în muzeul HR Giger din Gruyeres, Elveţia, promotorii artei lui Hans Ruedi Giger (1940-2014) au întreprins proiecte ample, dedicate diseminării operei sale artistice. Pe 23 iunie 2018, Muzeul HR Giger din Elveţia, fondat de artist, sărbătoreşte cea de-a 20-a aniversare a înfiinţării sale. Instituţia este păstrătoarea celei mai importante colecţii şi a moştenirii multidisciplinare a acestuia. Organizatorii proiectului „Creatorii legendelor” se alătură acestei celebrări cu o expoziţie semnată HR Giger, în premieră pentru Europa de Est”, se arată într-un comunicat de presă.

Cu sprijinul colecţionarului elveţian Marco Witzig şi contribuţia curatorilor Cesar Oropeza Ramirez, Ioana Kirculescu şi George Christen, la Sibiu pot fi văzute peste 30 de lucrări de grafică, desen, sculptură şi postere H.R. Giger, aparţinând genului fantastic.

Giger este faimos pentru designul creaturii extraterestre din filmul SF iconic „Alien” (1979), care i-a adus un premiu Oscar.

Expoziţia, care este una itinerată, poate fi văzută la Sibiu până în 30 iunie.

„Faimoase sunt şi „Giger bars”, baruri cu un design unic în lume, concepute de artist. Peste 20 de cărţi au fost dedicate operei sale, iar muzee din Paris, New York, Praga, Frankfurt, Moscova sau Istanbul au organizat ample retrospective”, potrivit organizatorilor TIFF, care l-au omagiat pe artist în 2017.