Spectacolul ‘Omul pernă’ – marele câștigător al Festivalului Undercloud

Spectacolul "Omul pernă", în regia lui Eugen Gyemant, a fost marele câștigător al Festivalului Internațional de Teatru Undercloud, obținând cele mai multe premii, printre care cele pentru cel mai bun spectacol și cea mai bună regie, oferite în cadrul galei desfășurate miercuri seară la Hanul Gabroveni.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Dan Rădulescu pentru rolul său din spectacolul "Omul pernă".

În premieră, la ediția din 2016 a Festivalului Internațional de Teatru Undercloud, s-a oferit premiul Dada Undercloud pentru scenografie acordat de Iuliana Vîlsan. Câștigătoare a fost desemnată Maria Nicola pentru scenografia realizată la spectacolul "Omul pernă".

"Au fost foarte multe spectacole care mi-au plăcut și, de asemenea, a fost o surpriză foarte plăcută faptul că pentru prima dată am constatat o atenție către imagine, către spațiu, altfel decât am văzut până acum. Fără să cunosc scenograful care a creat scenografia care m-a surprins în acest festival, am aflat că este un actor care a devenit scenograf. Acest mixt face ca lucrurile să fie cumva organice și altfel și este justificat pentru premiul pe care îl acord", a spus scenograful Iuliana Vîlsan.

La categoria Cea mai bună actriță, premiul i-a revenit Ilonei Brezoianu pentru rolul din spectacolul "Fata din curcubeu" de Lia Bugnar.

Premiul juriului a fost oferit, la ediția din acest an a Festivalului Undercloud, teatrului independent Unteatru.

Premiul Undercloud pentru concept, regie și interpretare a fost împărțit, la ediția 2016 a festivalului, de spectacolele ''Aleargă, fals jurnal de jogging" și "Protagonista".

Premiul "Under Any Cloud" pentru promovarea și susținerea generației de tineri de la Cluj i-a fost acordat regizorului Mihai Măniuțiu.

"Îmi face foarte mare plăcere să primesc acest premiu și sper să dovedesc și în anii care urmează că nu mi l-ați dat de pomană", a spus, cu umor, Mihai Măniuțiu.

Ultimul premiu al serii a fost unul de excelență, acordat de criticul de teatru Octavian Saiu echipei spectacolului "Tragedianul". Pentru a primi distincția, pe scenă au urcat actorul Alister O'Loughlin și regizoarea Miranda Henderson.

Un premiu special i-a fost oferit și lui Sally Hobson, director al Festivalului Internațional de la Edinburgh.

Seara s-a încheiat cu spectacolul "Opiniile unui clovn", regia Anca Maria Colțeanu, cu Alex Buescu, un spectacol despre Hans Schnier, artistul nefericit din perspectiva căruia este privită societatea germană din timpul și de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Undercloud a avut loc sub egida programului european "Europe for Festivals. Festivals for Europe" și a oferit peste 40 de spectacole românești și internaționale.