The Beatles

Cine? Cinema!

Vineri, 23 octombrie 2015,

în direct de la ora 11.00, la Radio Clasic

The Beatles este un grup de rock care a luat fiinţǎ în 1960, la Liverpool, compus din John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr. Pânǎ în momentul  separǎrii lor, în 1970, a fost grupul cel mai popular din lume! În 1957 Lennon îşi înfiinţeazǎ grupul The Quarrymen. La scurt timp i se alǎturǎ şi McCartney, apoi un prieten al acestuia – George Harrison. La început, cântau toţi la chitarǎ, dar, treptat, George a început sǎ cânte la chitarǎ solo, John la chitarǎ ritmicǎ, Paul la chitarǎ bas, iar Pete Best era prim baterist.  Cel de-al patrulea membru emblematic al grupului intrǎ mai târziu în grup. Este Ringo, care îl înlocuieşte pe Pete din vara lui 1962. Primul album- Please Please Me`, iese în 1963. Impactul grupului nu numai asupra muzicii rock &roll, ci asupra întregii culturii occidentale a secolului XX este incalculabilǎ. Ei au dovedit cǎ rock & roll-ul ar putea include o varietate nelimitatǎ de armonii, de structuri şi de sunete. Este suficient sǎ ascultǎm albume ca  Sgt. Pepper sau Revolver pentru a ne da seama de creativitatea lor. Carisma lor, personalitatea lor, în egalǎ mǎsurǎ,  caldǎ şi amuzantǎ, dar mai ales marele lor talent componistic şi interpretativ i-a fǎcut unici. The Beatles sunt un tot inconfundabil! O enorma energie i-a animat şi  i-a ajutat sǎ scoatǎ 13 albume în 8 ani, începând cu amintitul  Please Please Me`şi încheind cu Because! Nu mai pune nimeni azi la îndoialǎ forţa Beatles-ilor şi influenţa lor în istoria muzicii rock. Chiar dacǎ au trecut mulţi ani de la separarea lor şi de la dispariţia lui John Lenon şi a lui George  Harrison, pentru mulţi artişti  grupul The Beatles rǎmâne un termen de referinţǎ pentru o anumitǎ esteticǎ muzicalǎ pluridisciplinarǎ care include: coruri, melodii, dar şi procesǎri de sunete. Pentru fani, the Beatles sunt în primul rând creatorii melodiilor senzuale, melodice, cu un sunet, pe mǎsurǎ adaptat şi ajustat prin aranjamente; aceste acorduri, în epocǎ, au produs o adevǎratǎ revoluţie muzicalǎ,  tulburǎnd liniştitele obiceiuri ale multor muzicieni.  

 Povestea lor o va întrece  pe cea a formaţiei Rolling Stones, odatǎ cu  înregistrarea  în studiourile Abbey Road  a albumului  concept Sgt.Pepper Lonely Hearts Club Band (Mick Jagger trecea din timp în timp prin studiou, pentru a vedea grupul la lucru, plonjat într-o sinergie muzicalǎ atemporalǎ).

The Beatles și-a  afirmat  diferența şi supremaţia,  într-o epocǎ  în care rivalitatea dintre grupurile muzicale era omniprezentǎ (mai ales cea dintre ei şi Rolling Stones sau  cea dintre ei şi Beach Boys). The Beatles câştigǎ pentru cǎ ei aleg  mai degrabǎ diversitatea muzicalǎ, decât reunirea în jurul unui stil unic și pot fi definiţi ca trupǎ rock ‘ n’roll (sursa muzicalǎ sub a cǎrei  influenţǎ sunt  de la începutul carierei lor). Mai mult decât atât, Beatles-ii țes treptat un nou mod de a lucra muzica, folosind tehnicile avansate existente la acea dată, rafinând pânǎ la extremǎ aranjamentele de  acompaniament ale aranjorului George Martin. Rock’n’roll-ul care a stat la baza compozițiilor grupului, se  stinge treptat, lǎsând loc liber lucrărilor celor mai sofisticate, grupul navigând, de multe ori, cu o nedisimulată bucurie, între naivitate și profunzime, între lejeritate şi duritate: avem astfel o piesǎ languroasă  ca Yesterday, alături de veselul Ob-la-di, Ob-la-da sau , din timp în timp, un rock dur, ca piesa Helter Skelter.Albumul single She Loves You devine un hit; el se vinde în cinci sute de mii de exemplare!Acesta este inceputul fenomenului Beatlemania! La 13 octombrie, 1963, pentru primul lorshow de televiziune, atmosfera este supraîncălzitǎ! Ziarele au un singur subiect: The Beatles!