LSO Live, Valery Gergiev – Musorgski

Modest Petrovici Musorgski (n. 21 martie 1839, Karevo, regiunea Pskov – d. 28 martie 1881, Sankt Petersburg), a fost un compozitor rus, care a devenit cunoscut prin operele sale muzicale pentru pian, fiind considerat unul dintre marii compozitori ruși din secolul al XIX-lea.

Modest Mussorgski provine dintr-o familie înstărită din Karevo, regiunea Pskov (Pleskau). El învață pianul, datorită mamei sale și a unei educatoare germane. A progresat foarte rapid, astfel încât deja la vârsta de șapte ani poate cânta la pian unele compoziții muzicale ale lui Franz Liszt, iar la nouă ani prezintă concerte la pian ale lui John Field. Din august 1849 ia lecții de pian de la Anton Herke, iar în 1852 devine cadet la școala militară din St. Petersburg, unde se va preocupa în mod deosebit de istorie, muzică religioasă și filozofie, devenind membru în corul condus de Pater Krupski. In acest timp apar primele compoziții muzicale ale sale, ca „Porte-enseigne Polka“. Intră în anul 1856 în regimentul de gardă Preobrașenski, unde primește informații despre muzica compusă de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert și Robert Schumann. După o criză, părăsește regimentul în iulie 1858 și începe să lucreze la unele compoziții muzicale împreună cu Mili Balakirev. In urma unei vizite la Moscova în anul 1861, va fi impresionat de revolta iobagilor contra regimului țarist, revoltă care va cauza probleme financiare familiei sale, fiind nevoit să se reîntoarcă acasă. Scrie câteva articole în ziarul cotidian „Comuna” Aici se va alătura unui grup de compozitori, care în cursul timpului va fi cunoscut sub numele de "Grupul Cei Cinci" cu care va un schimb de păreri despre artă, filozofie și politică, printre ei sunt Mili Balakirev, César Cui, Alexandr Porfirievici Borodin și Nikolai Rimski-Korsakov. Ei încearcă să reformeze ideile învechite și profesionalismul academic rusesc. În această perioadă va compune opera Boris Godunov.

În emisiunea de astăzi, LSO Live, vă propunem o întânire cu creația compozitorului Modest Mussorgski și celebrul dirijor de origine rusă Valery Gergiev.

Emisiunea se difuzează vineri, de la ora 22:00 și în reluare sâmbătă la ora 20:00.