- Sondaj INSCOP: PSD conduce în intențiile de vot. Românii nemulțumiți de direcția țării
- Aderarea României la spațiul Schengen nu mai e pe ordinea de zi a Consiliului JAI
- Cutremur în România
- Legătura dintre Ciolacu, Robert Negoiță și o licitație suspectă
- Operațiune de salvare în Munții Bucegi: doi turiști rămași blocați pe traseul Jepii Mici
LSO LIVE prezintă un Regal Simfonic de Beethoven

Sâmbătă, 29 iulie, de la ora 20:00 continuăm seria de emisiuni dedicate compozitorului Ludwig van Beethoven prezentându-vă două „hituri” ale creației Beethoveniene, Simfonia a V-a și a IX-a, în interpretarea London Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului Bernard Haitink
Simfonia a V-a în Do minor opus 67 este o piesă atât de cunoscută încât este de multe ori dată în manualele de cultură muzicală ca exemplu de piesă de muzică clasică. Compusă de Beethoven într-o perioadă grea, e supranumită și ”Simfonia destinului” iar biograful său a povestit mai târziu că autorul a definit primele patru note ale simfoniei ca „bătaia destinului la ușă”. A fost prezentată publicului pentru prima dată în 22 decembrie 1808 la Theater an der Wien.
Simfonia a IX-a cunoscută și ca „Oda bucuriei” este considerată prima simfonie corală și a avut premiera la Theatre am Kärntnertor în 1827, când compozitorul era deja complet surd. Cronicile descriu spectacolul ca fiind un mare succes, publicul ovaţiona în picioare, dar Beethoven fiind cu fața la orchestră și cu spatele la public nu a fost conștient de triumful său până când nu a fost apucat de umeri și întors către sală de câtre o solistă. Considerată drept una dintre cele mai frumoase piese muzicale din toate timpurile, partea finală corală a simfoniei a IXa, pe versurile poetului Friedrich Schiller, a fost aleasă ca imn oficial al Uniunii Europene.