LSO Live – Johannes Brahms: Dublul Concert și Serenada a IIa

Brahms-Double concerto

Vineri, 27 octombrie la ora 22:00, în emisiunea LSO Live, Irina Hasnaș vă prezintă două înregistrări Johannes Brahms: Dublu Concert Pentru Vioară, Violoncel și Orchestră și Serenada nr. 2 op.16 în La major.

Serenada a doua, dedicată Clarei Schumann, a fost scrisă în 1859 și urmează tiparul lui Haydn, elementele conceptului cameral fiind extinse la nivel simfonic.  Premiera a avut loc  la Hamburg pe 10 februarie 1860.

Dublul Concert a fost ultima lucrare pentru orchestră a lui Brahms. A fost compus în vara anului 1887 și interpretat pentru prima oară la 18 octombrie, în Gürzenich-Köln, Germania. Piesa a fost scrisă pentru violoncelistul Robert Hausmann și pentru vechiul său prieten, celebrul violonist Joseph Joachim. Compoziția a fost, în parte, un gest de reconciliere față de Ioachim, după ce lunga lor prietenie s-a răcit în urma divorțului lui acestuia de soția sa Amalie, Brahms considerându-l pe acesta vinovat de ruperea căsătoriei.

Alături de London Symphony Orchestra la pupitrul căreia de află Bernard Haitink interperetează la vioară Gordan Nikolitch iar la violoncel Timothy Hugh.

Realizator: Irina Hasnaș

Emisiunea va putea fi urmărită în reluare duminică, 29 octombrie, de la ora 20:00.