LSO Live – Jean Sibelius: Oceanidele, Simfonia a IIIa și Simfonia a VIIa

Jean Sibelius - Oceanidele, Simfonia a IIIa și Simfonia a VIIa

Vineri 10 noiembrie de la ora 22:00, în emisiunea LSO Live, alături de Irina Hasnaș vom răsfoi pagini dintr-un interesant album semnat Jean Sibelius în interpretarea London Symphony Orchestra aflată sub bagheta dirijorului Colin Davis.
Sibelius este un important creator care aparţine Finlandei prin rădăcini şi spirit și care încearcă să-şi convingă confraţii de importanța dialogului cu celelalte culturi, cu celelalte tipologii de gândire muzicală, cu celelalte moduri de abordare a discursului epic cu nuanţe lirice. În anul 1907 Sibelius îl întâlneşte pe Gustav Mahler aflat în turneu în Finlanda, care îi spune că o simfonie trebuie să fie aidoma lumii: trebuie să cuprindă totul.
Jean Sibelius reuşeşte în creaţia lui simfonică să fie obiectiv, liric, fără emfază, îmbrăţişând lumea şi în special spaţiul nordic.
Vă propunem pentru început poemul simfonic „Oceanidele” sau „Nimfele oceanului”, scrisă în 1914. Între momentul definitivării primei versiuni şi prima audiţie, Sibelius, impresionat de o călătorie a sa în care traversează oceanul, a rescris complet poemul păstrând doar unele fragmente tematice.
În continuare vom asculta simfonia a IIIa pentru care a lucrat trei ani, între 1904 şi 1907, piesa revelând un cu totul alt stil faţă de precedentele lucrări: mai amplu, de factură mai romantică, cu tensiuni şi conflicte mai dinamice în evoluţie, cu o melodică parcă mai secvenţată, cu o armonie destul de îndrăzneaţă.
Simfonia a VIIa e ultima în succesiunea opusurilor simfonice semnate Jean Sibelius. Structura acestei piese este neobişnuită, o singură amplă respiraţie ce include mai multe secţiuni multicolore, totul desfăşurându-se într-o mişcare continuă.

Realizator: Irina Hasnaș

Emisiunea va putea fi ascultată în reluare duminică, 12 noiembrie, de la ora 20:00.