LSO Live, Bernard Haitink – Beethoven:Uvertura Leonora Nr. 2 și Simfonia Nr. 3-Eroica

Bernard Haitink

Vineri, 2 noiembrie, de la ora 22:00, în emisiunea LSO Live, Irina Hasnaș vă invită să ascultați Uvertura Leonora Nr. 2 și Simfonia Nr. 3-Eroica de Ludwig van Beethoven în interpretarea London Symphony Orchestra dirijată de Bernard Haitink.

Haitink s-a născut în Amsterdam, a cântat la vioară în orchestre înainte de a lua cursuri de dirijare sub conducerea lui Ferdinand Leitner în 1954 și 1955.
Haitink și-a desfășurat primul concert la 19 iulie 1954 cu Orchestra Radio din Olanda. El a devenit cel de-al doilea dirijor al orchestrei în 1955 și dirijor principal al orchestrei în 1957. Debutul său dirijoral la Orchestra Concertgebouw a fost la 7 noiembrie 1956, înlocuindu-l pe Carlo Maria Giulini. După moartea subită a lui Eduard van Beinum, Haitink a fost numit primul dirijor al Orchestrei Concertgebouw la 1 septembrie 1959.

În afara Olandei, Haitink a fost dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Londra din 1967 până în 1979. Haitink a fost, de asemenea, directorul muzical la Glyndebourne Opera din 1978 până în 1988. A fost director muzical al Operei Regale Covent Garden, din perioada 1987-2002.

Haitink a realizat și înregistrat o mare varietate de repertoriu, cu simfoniile complete ale lui Beethoven, Brahms, Schumann, Ceaikovski, Bruckner, Mahler, Shostakovich și Vaughan Williams, precum și concertele complete de pian ale lui Beethoven și Brahms cu Claudio Arrau notabile printre înregistrările sale. Haitink a realizat numeroase înregistrări pentru mai multe cataloage, printre care Philips Records, EMI Classics, Columbia Records, LSO Live, RCO Live și CSO Resound.

Emisiunea va fi difuzată în reluare duminică de la ora 13:00.