LSO Live: Gergiev – Shostakovich

Gergiev-Shostakovich

Vineri, 20 octombrie de la ora 22:00 (în reluare, sâmbătă de la ora 20:00), Radio Clasic vă oferă două lucrări de Dmitri Dimitrievici Șostakovici, în cadrul emisiunii LSO Live.

Realizator: Irina Hasnaș

Dmitri Dimitrievici Șostakovici s-a născut pe 25 septembrie 1906 în Sankt Petersburg. A fost un compozitor, pianist și profesor rus, considerat unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului al XX-lea. Șostakovici a devenit celebru în Uniunea Sovietică, unde s-a aflat inițial sub protecția lui Mihail Tuhacevski, dar mai târziu a avut o relație dificilă și complexă cu guvernul. Totuși a primit numeroase distincții și premii de stat și a servit în Sovietul Suprem al Rusiei (1947-1962) și al Uniunii Sovietice (din 1962 până la moartea sa – 1975). În 1960 a devenit membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

După ce o perioadă a fost influențat de Serghei Prokofiev și Igor Stravinski, Șostakovici și-a dezvoltat un stil hibrid, care poate fi observat în Lady Macbeth din Districtul Mtsensk (1934). Această lucrare prezintă o varietate de stiluri, inclusiv stilul neoclasic al lui Stravinski și postromantismul lui Gustav Mahler. Contrastele ascuțite și elemente ale grotescului caracterizează mare parte din muzica sa.

Șostakovici a compus lucrări în numeroase genuri. Cele mai importante lucrări ale sale sunt cele 15 simfonii, 15 cvartete de coarde, 6 concerte, lucrări de cameră și lucrări pentru pian solo. În afară de lucrările clasice, Șostakovici a compus și muzica pentru numeroase filme sovietice.

În această emisiune vă oferim Concertul nr. 1 și Simfonia nr. 5.