LSO Live: Rostropovich – Shostakovich simfonia a Va

LSO-Live-Rostropovich-Shostakovich-simfonia-a-Va

În această seară de vineri, de la ora 22:00, vă propunem să ascultaţi Simfonia a Va în Re Minor de Dmitri Șostakovici, în interpretarea London Symphony Orchestra dirijată de Mstislav Rostropovich.
Interpretarea înseamnă de fapt recrearea unui opus, interpreţii fiind mediul translatării gîndului artistic al autorului. O partitură, celebră sau mai puţin cunoscută, ajunge la auditoriu prin intermediul unei vibraţii iar aceasta vibraţie o datorăm muzicienilor care se apleacă cu dăruire asupra ei, în această seară fiind vorba de membrii orchestrei londoneze „London Symphony Orchestră”.
În această ediţie propunem o fascinantă versiune a Simfoniei a Va în re minor de Dmitri Șostakovici în interpretarea LSO, cu Mstislav Rostropovich la pupitru.
Rostropovich, un muzician complex şi complet, a fost prieten cu Șostakovici şi formator al creaţiei acestuia. Simfonia a Va în re minor op 47 a fost compusă în 1937 şi prima audiţie a avut loc în acelaşi an în interpretarea Filarmonicii din Leningrad, sub bagheta dirijorului Yevgeny Mravinsky. Opusul este bazat pe un poem al lui Puşkin care face referire la renaşterea spirituală a oricărui individ, oricărei persoane. Simfonia a fost percepută ca un omagiu adus umanităţii, deşi au existat multe cronici în care tînărul compozitor era aspru criticat de regimul sovietic.
Peste timp simfonia a Va s-a impus în repertoriul universal, fiind interpretată în nenumărate versiuni. Considerăm că versiunea acestei seri este unică deoarece dirijorul şi compozitorul au fost prieteni.

Realizator Irina Hasnaș


Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!