LSO Live: Rostropovich – Shostakovich simfonia a Va

LSO-Live-Rostropovich-Shostakovich-simfonia-a-Va

În această seară de vineri, de la ora 22:00, vă propunem să ascultaţi Simfonia a Va în Re Minor de Dmitri Șostakovici, în interpretarea London Symphony Orchestra dirijată de Mstislav Rostropovich.
Interpretarea înseamnă de fapt recrearea unui opus, interpreţii fiind mediul translatării gîndului artistic al autorului. O partitură, celebră sau mai puţin cunoscută, ajunge la auditoriu prin intermediul unei vibraţii iar aceasta vibraţie o datorăm muzicienilor care se apleacă cu dăruire asupra ei, în această seară fiind vorba de membrii orchestrei londoneze „London Symphony Orchestră”.
În această ediţie propunem o fascinantă versiune a Simfoniei a Va în re minor de Dmitri Șostakovici în interpretarea LSO, cu Mstislav Rostropovich la pupitru.
Rostropovich, un muzician complex şi complet, a fost prieten cu Șostakovici şi formator al creaţiei acestuia. Simfonia a Va în re minor op 47 a fost compusă în 1937 şi prima audiţie a avut loc în acelaşi an în interpretarea Filarmonicii din Leningrad, sub bagheta dirijorului Yevgeny Mravinsky. Opusul este bazat pe un poem al lui Puşkin care face referire la renaşterea spirituală a oricărui individ, oricărei persoane. Simfonia a fost percepută ca un omagiu adus umanităţii, deşi au existat multe cronici în care tînărul compozitor era aspru criticat de regimul sovietic.
Peste timp simfonia a Va s-a impus în repertoriul universal, fiind interpretată în nenumărate versiuni. Considerăm că versiunea acestei seri este unică deoarece dirijorul şi compozitorul au fost prieteni.

Realizator Irina Hasnaș