LSO Live – Carl Nielsen, simfoniile a Va și a VIa

Carl Nielsen Simfoniile 5 si 6

Vineri 3 noiembrie, de la ora 22:00, în emisiunea LSO Live, Irina Hasnaș vă invită să călătoriţi alături de membrii London Symphony Orchestra şi de dirijorul Colin Davis în spaţiul artistic al Nordului, în Danemarca la Copenhaga, pentru a face cunoştinţă cu 2 opusuri semnate de Carl Nielsen, un creator cu o vastă operă pentru care melodia, armonia şi arhitectura componistică de factură clasică sunt emblematice.

În timpul studiilor muzicale Nielsen a făcut cunoştinţă cu lucrări semnate de Johannes Brahms, Antonin Dvorak şi Johan Svendsen care l-au influenţat foarte mult. Nielsen este considerat un postromantic care nu i-a cunoscut pe Wagner, Mahler sau R. Strauss.
A scris şase simfonii ce parcurg o interesantă traiectorie artistică, de la clasic la modern, în care totul e supus unui spirit romantic, din care în seara aceasta vom asculta simfoniile a Va şi a VIa.
Simfonia a Va op. 50 a fost compusă între 1920 şi 1922 şi are un caracter autobiografic. „Viaţa a fost, este şi va fi o permanentă luptă, un conflict, o destructurare, apoi o revenire la echilibru” spune Nielsen.
Simfonia a VIa, „Simfonia Semplice” a fost compusă în vara anului 1924, în nordul îndepărtat a Danemarcei, în staţiunea Skagen. Nielsen mărturisea prietenilor că această lucrare va fi cu totul diferită faţă de precedentele, mai expresivă, mă învăluitoare. Titlul acestui opus – Simfonia Semplice – este edificator pentru întreaga atmosferă elegiacă dezvăluită de fiecare trăsătură de penel a autorului.

Realizator: Irina Hasnaș

Emisiunea va putea fi urmărită în reluare duminică, 5 noiembrie, de la ora 20:00.