LSO Live – Berlioz:Romeo și Julieta

Gergiev-Romeo si Julieta

În această seară toridă de iulie vă propunem să vă delectați cu o frumoasă înregistrare a capodoperei lui Shakespeare „Romeo și Julieta” în viziunea compozitorului Hector Berlioz, concert susținut de LSO sub bagheta dirijorului Valery Gergiev la Barbican Hall în noiembrie 2013 și lansat pe CD în 2016, cu ocazia comemorării a 400 de ani de la moartea poetului și dramaturgului  William Shakespeare. Alături de prestigioasa orchestră au performat corul Guildhall School Singers dirijat de Simon Halsey și soliștii Olga Borodina, Kenneth Tarver și Evgeny Nikitin.

Simfonia  „Romeo și Julieta”  scrisă de compozitorul francez  Hector Berlioz a fost pusă în scenă pentru prima dată   pe 24 noiembrie 1839, cu un libret scris de Émile Deschamps. nașterea acesti capodopere a fost poșibilă datorită unei donații generoase primită de la Niccolò Paganini care după ce a ascultat un concert al lui  Berlioz la  Conservatorul din Paris, în 1838, l-a numit pe acesta „continuatorul lui Beethoven”.  Din păcate Paganini a murit la scurt timp după și nu a citit sau auzit piesa.

Emisiunea va fi difuzată pe Radio Clasic vineri, 21 iulie de la ora 22:00 și în reluare sîmbătă 22 iulie de la ora 20:00.

Realizator: Irina Hasnaș