Uber și Taxify, scoase de pe piaţă! Guvernul le face pe plac taximetriștilor

Guvernul a ascultat de patronatele din transporturi şi, sub pretextul că vrea că pună capăt pirateriei din domeniul transporturilor, a schimbat legea în favoarea acestora.

Guvernul a eliminat astfel sintagma „în mod repetat” din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, iar vicepremierul Daniel Suciu a anunţat la Guvern că Executivul a făcut ceea ce patronatul din transporturi i-a solicitat de foarte mult timp.

Actul normativ riscă însă să scoată de pe piaţă companii precum Uber și Bolt (Taxify). Suciu afirmă că Guvernul va reglementa şi activitatea de ridesharing printr-un act normativ care va fi adoptat în maxim două – trei săptămâni.

De cealaltă parte, Uber și Taxify au solicitat Guverului să amâne o potențială Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii taximetriei, invocând cele 2 milioane de utilizatori și a ”zecile de mii de șoferi care folosesc platformele noastre pentru a-și câștiga existența”.

Astăzi, în şedinţa de Guvern, am adoptat o ordonanţă de urgenţă îndelung dezbătută în spaţiul public şi anume OUG de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Am operat două modificări – şi anume am transferat atribuţiile privind organizarea şi efectuarea transportului în regim de închiriere de la autorităţile administraţiei publice locale la Autoritatea Rutieră Română. Această modificare a stat în transparenţă decizională timp de 10 zile, inclusiv autorităţile locale au fost de acord şi nu au ridicat observaţii vizavi de acest punct”, a precizat vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la Palatul Victoria.

El spune că în ultimele zile, a avut discuţii cu reprezentanţii platformelor de ridesharing şi, până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, va emite un alt act normativ astfel încât şi activitatea de ridesharing să fie reglementată.

Companiile şi-au emis deja punctul de vedere.