Un nou pas pentru în clarificarea relației UE-UK post-Brexit

Getting your Trinity Audio player ready...

După ani de negocieri care au urmat ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană în 2020, ultimele detalii ale relației post-Brexit cu Gibraltarul încep să capete contur. Acest capitol final al puzzle-ului Brexit a fost discutat în cadrul unei întâlniri în patru, între Maroš Šefčovič, Vicepreședinte al Comisiei Europene, miniștrii de externe ai Spaniei și Regatului Unit, José Manuel Albares și David Cameron, respectiv Șeful Guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo.

Într-un comunicat comun emis după o întâlnire într-un format neobișnuit, reprezentanții au confirmat că liniile generale de politică, incluzând probleme critice precum aeroporturile, bunurile și mobilitatea, au fost convenite – acestea reprezentând principalele puncte de dispută în acordul UE-UK. Atât Albares cât și Picardo au evitat să ofere mai multe detalii, ministrul spaniol declarând: „negocierile sunt în punctul culminant și dorim să le protejăm.”

Picardo a menționat că „a mai rămas foarte puțin timp” pentru finalizarea acordului, deși nu a specificat o dată anume. În declarațiile lor pentru presă, atât el cât și Albares au subliniat caracterul „pozitiv” și „constructiv” al discuțiilor lor.

Negocierile sunt așteptate să continue în săptămânile următoare. Conform lui Picardo, acordul va aduce o „nouă dinamică și o nouă relație” cu Spania, care ar putea începe cu demolarea gardului care separă teritoriul britanic de restul Peninsulei Iberice.

„Acest acord va fi benefic pentru întreaga populație a regiunii Campo de Gibraltar, inclusiv pentru cei 300.000 de cetățeni spanioli care locuiesc acolo, care sunt cei care ghidează tot ceea ce facem”, a argumentat Albares.

Deși ministrul spaniol de externe insistă că „protejează perfect poziția lor de suveranitate”, negocierile nu au inclus o dezbatere privind proprietatea asupra stâncii Gibraltarului.

Picardo a explicat că documentul actual în curs de redactare se bazează „constant pe Acordul de Anul Nou”, referindu-se la un acord inițial atins la sfârșitul anului 2020 între Regatul Unit și UE, care în cele din urmă nu a fost formalizat în text legal. Prin acesta, se dorește rezolvarea unei situații care durează de peste trei ani.

Îndepărtarea gardului ar reprezenta o schimbare majoră pentru Gibraltar, ușurând traversările zilnice pentru cei 15.000 de lucrători transfrontalieri. Conform schimbărilor propuse, controalele la frontieră s-ar muta la portul și aeroportul Gibraltarului, iar Frontex, agenția europeană responsabilă pentru gestionarea frontierelor blocului, ar supraveghea gibraltarienii conform Acordului de Anul Nou.

Gibraltar, la fel ca Irlanda de Nord, a devenit unul dintre teritoriile UK cu frontieră terestră adiacentă Uniunii Europene după Brexit. Regatul Unit a părăsit UE în februarie 2020, dar discuțiile privind frontierele sale terestre au continuat ani de zile. Acordul final privind situația din Irlanda de Nord a fost încheiat acum aproximativ un an.