Vladimir Jurowski va susține o conferinţă de presă pe 30 noiembrie la Ateneul Român

Vladimir Jurowski, noul director artistic al Festivalului Internațional George Enescu, dirijor principal al uneia dintre cele mai prestigioase orchestre britanice din lume – London Philharmonic Orchestra – şi, de curând, ales dirijor principal al Berlin Radio Symphony Orchestra/ Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin anunţă direcţia artistică pentru ediţia 2017 a Festivalului Enescu, într-o conferinţă extraordinară de presă care va avea loc pe 30 noiembrie, de la ora 15.15 la Ateneul Român. Funcția pe care Vladimir Jurowski o ocupă este onorifică.

Festivalul Internaţional George Enescu intră într-o nouă etapă de dezvoltare internaţională, cu tandemul Vladimir Jurowski director artistic și Zubin Mehta președinte onorific, la ediția din 2017.

Recunoscut la nivel mondial pentru „felul curajos în care abordează muzica”, Vladimir Jurowski este considerat un muzician vizionar, dar și un om cu o puternică structură morală, fiind recunoscut pentru opoziția explicită față de Vladimir Putin și de regimul său.

Încă din anul 2003, odată cu prima venire a London Philharmonic Orchestra la București în cadrul Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski s-a implicat în valorizarea și susținerea muzicii compozitorului român George Enescu. După ce a prezentat Simfonia a III-a de George Enescu alături de London Philharmonic Orchestra în ediția din 2013 a Festivalului Internațional George Enescu, Vladimir Jurowski a dirijat în premieră londoneză la începutul lunii februarie a acestui an, în prezența unui public de peste 2.500 de persoane, opusul enescian și pe scena Royal Festival Hall (Londra), incluzând astfel creaţia enesciană în repertoriul inernaţional al prestigioasei orchestre britanice. Vladimir Jurowski pregăteşte opera „Oedipe” de George Enescu pentru deschiderea ediției din 2017 a Festivalului Enescu și urmează să o propună și în cadrul prestigiosului festival BBC Proms.

Vladimir Jurowski este în prezent dirijor principal al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre britanice din lume, London Philharmonic Orchestra, poziție pe care o ocupă din anul 2007. În cursul anului 2015, Vladimir Jurowski a fost ales, de asemenea, dirijor principal al Berlin Radio Symphony Orchestra/Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin. În luna mai, Vladimir Jurowski s-a aflat printre dirijorii vehiculaţi pentru ocuparea postului de dirijor principal al celebrei Berliner Philharmoniker, situată în primele trei orchestre ale lumii. Jurowski a fost, de asemenea, dirijor principal invitat al Orchestrei Naționale a Rusiei până în anul 2009. Deține și titlurile de Principal Artist al Orchestra of the Age of Enlightenment și pe cel de director artistic al Russian State Academic Symphony Orchestra.

Vladimir Jurowski a debutat internațional în anul 1995, la Wexford Festival, când a dirijat opera Noapte de mai, de Rimski-Korsakov. A urmat, în același an, debutul la celebra Royal Opera House din Londra. A dirijat Metropolitan Opera din New York în 1999 şi a debutat cu Philhadelphia Orchestra în anul 2005. Este invitat permanent să susțină concerte în întreaga lume, alături de unele dintre cele mai cunoscute ansambluri din Europa și din Statele Unite ale Americii, precum orchestrele Royal Concertgebouw, Chicago Symphony, Dresden Staatskapelle, Leipzig Gewandhausorchester, Bavarian Radio Symphony, San Francisco Symphony Orchestra și Mahler Chamber Orchestra.