Yannick Nézet-Séguin, numit dirijor şef pe viaţă al Orchestrei Metropolitane din Montreal

Canadianul Yannick Nézet-Séguin a fost numit dirijor şef pe viaţă al Orchestrei Metropolitane (OM) din Montreal, a anunţat luni falanga pe are o dirijează de aproape 20 de ani, citată de AFP.

”Suntem inseparabili”, a declarat directorul artistic şi dirijor şef al orchestrei, în vârstă de 44 de ani.

”Acesta este un moment foarte important pentru muzicienii OM şi pentru mine, începutul unui nou capitol”, a continuat Yannick Nézet-Séguin.

”Montreal este oraşul meu natal, portul meu; este oraşul în care m-am născut, unde am crescut, unde locuieşte familia mea, unde am primit pregătirea mea muzicală. Iar Orchestra Metropolitană este prima mea mare familie muzicală”, a adăugat dirijorul.

Orchestra Metropolitană, una dintre principalele ansambluri clasice din Montreal, cu Orchestra Simfonică sub bagheta lui Kent Nagano, a subliniat la rândul său caracterul excepţional al acestui contract. Doar câţiva giganţi ai muzicii, precum Herbert von Karajan în Berlin, au primit titlul de dirijor şef pe viaţă al unei orchestre de renume.

„Este extrem de rar să se ajungă la un astfel de acord între un dirijor atât de tânăr şi o orchestră pe care nu a fondat-o”, se notează în comunicat.

Tânăr maestru hiperactiv, cu un entuziasm molipsitor, Nézet-Séguin a preluat direcţia artistică a Orchestrei Metropolitane din Montreal în anul 2000, la 25 de ani, notează AFP.

Sub bagheta lui Nézet-Séguin, Orchestra Metropolitană va începe un turneu în Statele Unite în această toamnă în cadrul căruia va susţine spectacole inclusiv în Carnegie Hall din New York.

Yannick Nézet-Séguin îşi păstrează funcţiile de director muzical al prestigioasei Opere Metropolitane din New York şi de director muzical al Orchestrei din Philadelphia, pe care le ocupă din 2018, respectiv 2012.