Ziua Europei 2019, marcată printr-un summit la Sibiu, într-un moment critic pentru UE

Ziua Europei, dedicată păcii şi unităţii europene, celebrată anual pe data de 9 mai, este marcată anul acesta prin summitul informal al Consiliului European de la Sibiu, ocazie cu care liderii europeni vor discuta despre viitorul Uniunii Europene.

Liderii europeni urmează să traseze la Sibiu direcţiile strategice ale Uniunii Europen în anii următori, în contextul în care Blocul comunitar se confruntă cu provocări majore în diverse domenii, precum problema migraţiei, ameninţări de securitate vechi şi noi sau dispute comerciale.

În acest an, Ziua Europei găseşte o Uniune Europeană divizată de euroscepticism, extenuată de tergiversarea procesului Brexit şi preocupată de configurarea viitorului Europei în urma alegerilor europarlamentare din perioada 23-26 mai.

Totodată, ar putea fi pentru ultima oară când Marea Britanie celebrează Ziua Europei ca ţară membră a Uniunii Europene.

 Ziua Europei simbolizează data la care în urmă cu 69 de ani a fost rostită declaraţia Schuman, piatra de temelie a Uniunii Europene, informează europa.eu, site-ul oficial al UE.

Pe 9 mai 1950, într-un discurs la Paris, Robert Schuman, ministrul francez al Externe de la acel moment, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare, prin crearea unui Comunităţi europene a cărbunelui şi oţelului, cu scopul de a înlătura posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, în primul rând între Franţa şi Germania, state angrenate în trecut într-o rivalitate acerbă cu rezultate dezastruoase pentru Europa şi chiar întreaga lume.

„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă”, afirma Schuman.

„Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice”, sublinia şeful diplomaţiei franceze.

Un an mai târziu, propunerea lui Schuman se concretiza prin crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg, care a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale ce au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.

În anul 1958, a luat naştere Comunitatea Economică Europeană (CEE) care a contribuit la intensificarea cooperării economice între statele membre, iar prin Tratatul de la Maastricht, din 1993, CEE devenea Uniunea Europeană (UE).

În anul 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită ca Ziua Europei.

Ceea ce a început ca o uniune pur economică a evoluat treptat, devenind o organizaţie care acţionează în numeroase domenii de politică, de la schimbări climatice, protecţia mediului şi sănătate, la relaţii externe, securitate, justiţie şi migraţie.

Astăzi, la 69 de ani după Declaraţia Schuman, Uniunea Europeană este a doua cea mai mare economie a lumii, cu un produs intern brut de 18.710 miliarde de dolari (Statele Unite au un PIB de 21.340 miliarde de dolari), potrivit datelor FMI. Mai mult, cu o populaţie de 512 milioane de oameni, Uniunea Europeană ar fi a treia cea mai populată ţară de pe glob, după China şi India.