Zlatomir Fung este câștigatorul Concursului Enescu 2016 la Secțiunea Violoncel

Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, în vârsta de 17 ani, a câștigat marți seara Premiul I al Secțiunii Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei finale cu ovații, în care a interpretat, la Ateneul Român, Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch.

Câștigătorul concursului a fost anunțat de reputatul violoncelist David Geringas, președintele Juriului Secțiunii Violoncel.

Premiul I al Concursului Internațional George Enescu 2016 este în valoare de 15.000 de euro. Câștigătorul Concursului Enescu 2016 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro.

Dirijorul Alexandre Bloch a acordat de asemenea un premiu special tinerei violonceliste clasate pe locul al doilea, Anastasia Kobekina (Rusia), constând în posibilitatea de a interpreta sub bagheta lui, acompaniată de Orchestra din Lille în sezonul 2017-2018.

Totodată, Frans Helmerson, membru al juriului Secțiunii Violoncel a acordat un premiu special, constând într-o bursă la prestigioasa Kronberg Academy acordata unui tânăr violoncelist semifinalist: Jamal Aliyev din Turcia.

Trofeul Concursului Enescu 2016, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat din cristal și granit și poartă semnătura artiștilor Iulia Năstase și Mihai Băncilă.

Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin, în valoare de 4.000 de euro, i-a revenit pianistei Han Wen Jennifer Yu.

Zlatomir Fung (Statele Unite ale Americii) are doar 17 ani și este în ultimul an de studii la secțiunea Muzică de Cameră în cadrul New England Conservatory Preparatory School.

A concertat în calitate de solist alături de orchestre precum Santa Cruz Symphony, The Boston Pops Orchestra, The Peninsula Orchestra, The Grand Rapids Symphony, Symphony Pro Musica și Lausanne Sinfonietta.

Zlatomir Fung marcat o premieră în istoria Concursului Enescu, interpretând pentru prima dată într-o finală Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu. Fung a repetat de pe un iPad, nu de pe o partitură obișnuită, cu hârtie, și a dat paginile cu ajutorul unei pedale electronice.

La vârsta de doar 22 de ani, Anastasia Kobekina (Rusia) a concertat în calitate de solistă alături de unele dintre cele mai prestigioase orchestra din lume, precum Moscow Virtuosi, Vienna Symphony Orchestra, , National Russian Philharmonic și Mariinsky Theater Orchestra. Absolventă a cursurilor de masterat la celebra Yale University-Master of Music, Anastasia Kobekina interpretează pe un violoncel de mare calitate, construit de Stephan von Baehr și oferit de German Foundation for Musical Life.

Bio Mon Puo Lee (Spania) are 23 de ani și a absolvit studiile de licență în cadrul Escuela Superior de Música Reina Sofía. Din  2015, studiază în cadrul UDK Berlin. A colaborat cu diverse orchestre în calitate de solist: Chamber Orchestra of Andrés Segovia, Tonyeong Festival Orchestra, Orquesta Clásica a Santa Cecilia.