Actriţa Ileana Stana Ionescu va primi premiul Gopo pentru întreaga carieră

Actriţa Ileana Stana Ionescu va fi distinsă cu premiul Gopo pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediţie a galei, programată pe 19 martie, de la ora 20.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Cu o carieră ce se întinde pe parcursul a peste 60 de ani, actriţa Ileana Stana Ionescu este cunoscută spectatorilor români pentru sute de personaje de film şi teatru.

Născută pe 14 septembrie 1936, la Brad, Hunedoara, Ileana Stana Ionescu a debutat ca actriţă la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes în „Şcoala femeilor”, de Molière. S-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, în 1959, şi a fost remarcată de Radu Beligan, care a invitat-o să concureze pentru un post la Teatrul Naţional din Bucureşti. Debutul pe scena Teatrului Naţional s-a întâmplat în 1965, avându-l ca partener pe Florin Piersic, în „Idiotul”. De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în „Maşinăria Cehov”, Chiriachiţa în „Titanic Vals”, Chiralina în „Coana Chiriţa”, Fraulein în „Gaiţele” şi Constance în „Nebuna din Chaillot”. În 2002 a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

De-a lungul carierei a primit numeroase distincţii, printre care se numără premiul Teatrului Naţional pentru activitatea artistică (1976), premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică (1985), premiul de excelenţă al galei UNITER, trofeul Dionysos pentru rolul din „O batistă în Dunăre”, în regia lui Ion Cojar (1998).

În cinema şi film de televiziune, printre cele mai importante apariţii ale sale sunt: „Un film cu o fată fermecătoare” (r. Lucian Bratu, 1966), „Păcală” (regia Geo Saizescu, 1974), „Eu, tu şi Ovidiu” (regia Geo Saizescu, 1977), „Dumbrava minunată” (regia Gheorghe Naghi, 1980), „Alo, aterizează străbunica!” (regia Nicolae Corjos, 1981), „Secretul lui Bachus” (regia Geo Saizescu, 1984), „Secretul lui Nemesis” (regia Geo Saizescu, 1985), „Cuibul de viespi” (r. Horea Popescu, 1987), „Cucoana Chiriţa” (regia Horea Popescu, 1986), „Aici nu mai locuieşte nimeni” (regia Malvina Urşianu, 1995), „Milionari de week-end” (regia Cătălin Saizescu, 2004), „Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006), „Lombarzilor 8” (2006) şi „Las Fierbinţi” (2012).

Unul dintre cele mai importante trofee Gopo, premiul pentru întreaga carieră a mai fost acordat unor actori emblematici români: Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Ion Besoiu, Iurie Darie, Mitică Popescu, Radu Beligan, Coca Bloos, Constantin Drăgănescu, George Mihăiţă şi Vladimir Găitan.

Gala Premiilor Gopo 2019 – ediția a 13-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Naţional Bucuresti, Babel Communications şi Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Evenimentul va avea loc pe 19 martie, de la ora 20.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti şi va fi transmis în direct pe Film Now şi online pe premiilegopo.ro.