Actrița Isabelle Huppert: Teatrul este foarte puternic, el rezistă, supraviețuiește tuturor obstacolelor

"Teatrul este foarte puternic, el rezistă, supraviețuiește tuturor obstacolelor, teatrul are o viață bogată, care sfidează spațiul și timpul, piesele cele mai contemporane sunt hrănite de veacurile trecute, repertoriile cele mai clasice devin moderne de fiecare dată când sunt puse din nou în scenă", afirmă actrița franceză Isabelle Huppert.

"Ziua Mondială a Teatrului există de 55 de ani. În 55 de ani, eu sunt a opta femeie căreia i s-a cerut să pronunțe un mesaj, în fine, nu știu dacă e potrivit cuvântul 'mesaj'. Predecesorii mei (masculinul se impune!) vorbesc despre teatrul imaginației, al libertății, al originilor, au evocat multiculturalitatea, frumusețea, întrebările fără răspuns… (…) Pentru mine, teatrul este celălalt, este dialogul, este absența urii. Prietenia între popoare — nu prea știu ce vrea să însemne asta, dar cred în comunitate, în prietenia între actori și spectatori, în unirea tuturor celor pe care-i reunește teatrul, cei care îl scriu, cei care îl traduc, cei care îl luminează, îl îmbracă, îl decorează, cei care îl interpretează, cei care îl fac, cei care merg la el. Teatrul ne apără, ne adăpostește… Chiar cred că ne iubește… atât cât îl iubim… Mi-aduc aminte de un bătrân regizor tehnic de modă veche, care, înainte de ridicarea cortinei, în culise, spunea în fiecare seară, cu voce fermă: 'Faceți loc teatrului!' Acesta va fi cuvântul de încheiere. Mulțumesc", se mai arată în Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului transmis de actrița Isabelle Huppert.

Ziua Mondială a Teatrului se aniversează la 27 martie. Inițiată pentru prima dată la Viena, în 1961, de Institutul Internațional de Teatru, această zi a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru. Înființat în 1948, la inițiativa UNESCO, Institutul Internațional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic.