Coaliția de guvernare decide dacă vor fi comasate alegerile din acest an

Getting your Trinity Audio player ready...

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Rareş Bogdan, a anunţat că luni, la ora 16:00, va avea loc Consiliul de coordonare a coaliţiei guvernamentale pentru a discuta strategia optimă de organizare a alegerilor din acest an. În cadrul acestei reuniuni, ce se va desfăşura la Guvern, vor fi evaluate variantele privind comasarea alegerilor, precum şi posibilitatea organizării acestora în cinci duminici diferite, așa cum s-a procedat până acum.

Rareş Bogdan a subliniat importanţa reprezentativităţii şi necesitatea stabilităţii politice şi sociale în contextul actual. El a menţionat că decizia finală va fi luată în urma consultării sondajelor de opinie, focus grupurilor, discuţiilor cu societatea civilă, precum şi a monitorizării discuţiilor din mass media şi spaţiul public. Scopul este de a asculta „vocea poporului” și a lua cea mai bună decizie pentru cetăţeni.

Referindu-se la practicile europene, Bogdan a evidenţiat că există state membre UE, cum ar fi Germania, Italia, Belgia, Ungaria, Luxemburg şi Portugalia, care organizează alegeri comasate, arătând flexibilitatea sistemelor electorale în funcţie de contextul specific fiecărui stat.

Prim-vicepreşedintele PNL a accentuat că principalul obiectiv este prevenirea extremismului şi asigurarea unei participări cât mai ample a populaţiei la procesul electoral, subliniind că „democraţia costă”, dar reprezentativitatea şi stabilitatea sunt mai importante decât economiile bugetare care s-ar putea realiza prin comasarea alegerilor.

În plus, Rareş Bogdan a exprimat preocuparea PNL faţă de declaraţiile recente ale preşedintelui Rusiei, considerate îngrijorătoare pentru stabilitatea Europei, și a reiterat că stabilitatea este esenţială pentru România, care se bucură de o perioadă favorabilă din punct de vedere economic și al percepției la nivel european.

Decizia care va fi luată în cadrul Consiliului de coordonare a coaliţiei este aşteptată cu interes, având potențialul de a influenţa semnificativ organizarea și desfăşurarea alegerilor din acest an în România.