Contabilii au protestat împotriva haosului din legislația fiscală

Getting your Trinity Audio player ready...

Luni, în Piața Victoriei din București, aproximativ 1.000 de contabili, economiști și antreprenori s-au adunat pentru a protesta împotriva a ceea ce ei numesc „teroare fiscală” și măsuri adoptate fără consultare publică, cu impact major asupra societății. Manifestarea, intitulată „Fără haos în legislația fiscală”, s-a desfășurat între orele 08:30 și 13:00.

Protestatarii au scandat lozinci precum „e-TVA, România nu te vrea”, „transparență și respect, nu doar legi fără efect” și „vrem impozite mai clare, fără birocratizare”. Manifestația a fost organizată pe fondul nemulțumirii crescânde față de recentele măsuri fiscale adoptate fără consultare publică, inclusiv implementarea e-TVA și e-Factura.

În timpul protestului, o delegație a contabililor a avut discuții la Guvern, urmând să se îndrepte spre Ministerul Finanțelor pentru discuții suplimentare. Adrian Bența, consultant fiscal, a declarat că „partea bună e că am fost ascultați”. Valentina Saygo, expert contabil și consultant fiscal, a subliniat că guvernanții au înțeles gravitatea situației, afirmând că „evaziunea nu e în e-TVA. E acolo unde nu sunt documente. Vom veni către comisia de debirocratizare cu o serie de măsuri”.

Protestul a fost susținut și de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), care a formulat o listă de zece revendicări, inclusiv:

  1. Eliminarea e-TVA – Considerată ineficientă în combaterea evaziunii fiscale.
  2. Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura – Considerată o încălcare a vieții private.
  3. Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code – Considerată o cheltuială inutilă.
  4. Revenirea la Legea Prevenției – Solicitând varianta anterioară legii 296/2023.
  5. Predictibilitate legislativă – Modificările fiscale să fie anunțate cu cel puțin șase luni înainte.
  6. Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale – Criticând aprobarea rapidă a OUG 69 și OUG 70.
  7. Eliminarea declarațiilor redundante – Criticând obligativitatea raportării SAF-T.
  8. Modificarea termenelor pentru notificări în relația cu ANAF – Solicitând termene mai echitabile.
  9. Compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale – Criticând întârzierile în rambursarea concediilor medicale.
  10. Norme clare pentru RO-e-Transport – Solicitând claritate în reglementări.

Reprezentanții Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR) au criticat publicarea recentelor ordonanțe de urgență (OUG 69/2024 și OUG 70/2024) fără consultare publică și adoptarea rapidă a acestora. Aceștia au lansat o petiție intitulată „Fără haos în legislația fiscală! Vrem predictibilitate!”, care a strâns peste 55.000 de semnături.

„Într-o țară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susținut și încurajat, suntem martorii unei realități alarmante: lipsa de transparență și comunicarea deficitară a instituțiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiș, noaptea, fără consultare și fără a ține cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor și a afacerilor”, au transmis reprezentanții PACR.