Coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu – director artistic al Galei Tânărului Actor – HOP

Coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu este noul director artistic al celei de-a 22-a ediţii a Galei Tânărului Actor – HOP, potrivit site-ului UNITER.

Ediţia din 2019 a galei va avea ca temă „Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual”.

„DansActorul, chiar dacă a apărut ca protagonist al Teatrului-Coregrafic, nu este în mod necesar, şi în exclusivitate, actor al unei piese folosind numai mişcarea. DansActorul poate fi, cu atât mai mult, un şi mai performant actor al oricărui tip de spectacol teatral. Toţi marii regizori utilizează, din ce în ce mai des, mişcarea în spectacolele lor: fie că fac apel la specialişti în coregrafie pentru ‘mişcarea scenică’, fie că o concep şi o realizează ei înşişi. Astfel mişcarea, pe lângă faptul că devine pe zi ce trece un mijloc major şi de sine stătător de expresie artistică, nu poate decât să fie un partener cu rol egal al cuvântului rostit. Verbul-Acţiune nu exclude Verbul-Vorbă. Dimpotrivă”, se arată în argumentul pentru alegerea temei.

În 2019, pentru ambele secţiuni ale Galei HOP preselecţia va consta în două probe, atât la secţiunea Individual, cât şi la secţiunea Grup.

Concurenţii trebuie să prezinte un moment de mişcare şi text de maximum cinci minute la secţiunea Individual şi maximum 10 minute la secţiunea Grup (componenţa maximă a unui grup – 7 persoane).

Concurenţii vor pregăti un moment de Teatru-Coregrafic. În construcţia momentului, concurenţii vor prezenta tratarea, prin mijloacele teatrului coregrafic, a unui text dramatic sau poetic, la alegere liberă, sub formă verbală sau non-verbala, putând beneficia de acompaniament sonor la alegere liberă (muzica, text înregistrat, zgomote etc.) sau mixtă – o combinare liberă a celor două forme precedente (verbal + nonverbal) sau un moment de improvizaţie de mişcare sau de mişcare şi text pe o temă propusă pe moment (maximum 3 minute).

Pentru ediţia a 22-a a galei, preselecţia va consta în două probe, pentru ambele secţiuni.

Organizatorii precizează că toţi candidaţii – Individual şi Grup – trebuie să se prezinte la preselecţie cu eventualul suport sonor (muzica, text, zgomote etc.) pe memory stick, în cazul în care acestea nu sunt prevăzute „pe viu”; eventualele obiecte sau accesorii de care ar avea nevoie.

Gala HOP se adresează tuturor actorilor care au absolvit facultatea (licenţă), cu vârsta până la 33 de ani, potrivit site-ului UNITER.

Data şi locul preselecţiilor vor fi anunţate în curând, informează site-ul UNITER.

Director artistic, coregraf, pedagog şi „animator” de Teatru Coregrafic, Gigi Căciuleanu s-a format atât sub influenţa marei doamne a dansului contemporan Miriam Răducanu, cât şi dansând alături de stele ale dansului contemporan, precum Murray Louis sau Pina Bausch.