Europalia 2019 – Expozitia “Brancusi. Sublimarea formei”

Aproximativ 200 de lucrari, printre care se numara “Cumintenia pamantului”, “Rugaciune”, prima lucrare din seria “Sarutul” – sunt prezentate in expozitia “Brancusi. Sublimarea formei”, care va deschide, marti, Festivalul International de Arte “Europalia 2019”, la care Romania este tara invitata de onoare.

Expozitia, care va fi deschisa marti la Palatul de Arte Frumoase Bozar din Bruxelleseste realizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman si poate fi fizitata pana pe 02 februarie 2020.

In cadrul expozitiei sunt prezentate sculpturi academice, din perioada cand Constantin Brancusi a lucrat cu Auguste Rodin, mai multe filme, desene realizate de marele artist, scrisori catre iubita sa cu “semnatura de indragostit – sarutul”, fotografii care incearca sa reproduca atmosfera de la atelierul sau si cu ansamblul de la Targu Jiu, lucrari ale unor artisti care au dorit sa se formeze cu acesta, precum Milita Petrascu, Irina Codreanu si Margareta Cosaceanu, coperte de discuri din colectia sculptorului, carti postale. In expozitie este prezentat si un portret al lui Brancusi realizat de pictorul Amedeo Modigliani, care a fost unul dintre prietenii artistului.
Printre operele prezente in expozitie se numara “Somnul”, “Rugaciune” – comanda pentru un monument funerar pentru Cimitirul Dumbrava de la Buzau, prima lucrare din seria “Sarutul” (“Fragment de capitel”), “Cumintenia pamantului”, prima “Pasare maiastra”, lucrari din seriile “Pestele”, “Leda”, “Muzelor adormite”, “Danaidelor”.

Parcursul biografic al lui Brancusi este ilustrat prin autoportretele sculptorului. Printre fotografii se numara si cea care il ilustreaza pe Brancusi inainte de plecarea “pe jos” din Romania catre Franta.

“Brancusi si-a creat propria legenda si, creandu-si propria legenda, s-a fotografiat in anumite momente din viata pentru a puncta momentele esentiale. (…) La 28 de ani (n.r. – cand a plecat din tara), Brancusi era constient de valoarea lui, de aceea cred ca si incepe sa-si creeze legenda si pastreaza toate aceste marturii care vor vorbi mai tarziu, in posteritate, despre parcursul sau. Face in asa fel sa puna piciorul in Paris pe 14 iulie 1904, simbolic. (…) Brancusi este un adevarat artist, actor, este propriul scenograf si se pune in scena”, a afirmat Doina Lemny – curatorul expozitiei.

Festivalul Europalia, la care Romania este tara invitata de onoare, va fi organizat in spatii din Belgia, Olanda, Germania, Luxemburg si Anglia.