Interviul săptămânii cu scriitorul Stelian Tănase

Stelian-Tanase

Vineri, 18mai, de la ora 12:00, invitatul Radio Clasic este scriitorul Stelian Tănase, care vorbește despre cel mai nou roman al său: „Partida de vânătoare”.

Evenimentul de lansare va avea loc în aceeași zi, la Libraria Humanitas Crețulescu, începând cu ora 19:00.

„Personajul principal din „Partida de vânătoare” este Ţumpi, o femeie de 30 de ani, care trăieşte schimbarea prefixului sub forma tuturor crizelor posibile – sentimentală, profesională şi de identitate. Părăsită la altar(…) si cu nici un scop în viaţă, Ţumpi se apucă de scris şi evadează în universul propriei cărţi, exploatându-şi personajele emoţional şi sexual…De-a lungul efortului creator, Ţumpi se va prăbuşi în toate capcanele scriitorului aspirant – consum de anxiolitice, neputinţa de a distinge între realitate şi imaginaţie, pierderea inspiraţiei, recenzii dintre cele mai surprinzătoare, distrugerea manuscrisului şi… revolta personajelor.

partida de vanatoare afis HumanitasŢumpi este un personaj foarte actual. (…)Eşecul sentimental devine o condamnare la veşnică singurătate, o nesfârşită pendulare între agonie şi extaz. Cu toţii cunoaştem cel puţin o Ţumpi – într-o continuă agitaţie şi nelinişte interioară, vânată de bărbaţi dubioşi, când adorată, când ignorată, plină de idei măreţe, dar deznădăjduind într-ascuns. Instrumentele de înfruntat lumea: rujul şi pastila de xanax.

În fond, câte dintre femeile aflate în diverse încercări ale vieţii nu găsesc salvarea în a abandona realitatea neplăcută în favoarea unui univers imaginar? Se apucă de scris romanul vieţii, convinse că acesta le va schimba lor, dar mai ales întregii omeniri, destinul. Ţumpi trăieşte această experienţă din plin. Romanul pe care are ambiţia de a-l scrie este unul po-po-po, adică porno-politic-poliţist, cu toate ingredientele unui succes de zile mari. Intriga erotică IMG_8490întrepătrunde culisele politice naşte complicaţii. De la entuziasmul primelor licăriri de imaginaţie şi până la crunta pană de inspiraţie e mai puţin de un pas. De-ar fi însă doar atât! Dincolo de provocarea de a-i umbri pe marii scriitori ai lumi, Ţumpi are de înfruntat şi reacţiile savuroase ale cititorilor – declaraţii de dragoste şi ameninţări cu moartea, în egală măsură.

„În toate romanele mele, personajul principal este o femeie”, ne-a mărturisit Stelian Tănase. „Aleg întotdeauna femeia pentru că e mai plină de angoase şi probleme decât un bărbat. Despre o femeie ai oricând ce scrie!”.

E ca un roman popular de la jumătatea secolul XlX cind toate romanele apareau mai intii in fascicule în presa cotidiană. Balzac, Charles Dickens, Feodor Dostoievski, Eugen Sue, Alexandre Dumas – au trecut prin aceasta experiență. Genul a rămas la fel de popular si azi pretutindeni. A trecut intii pe ecranele cinematografelor inca din perioada filmului mut. Apoi pe canalele de televiziune, unde telenovela sau soap-opera detin toate recordurile de audiență. Serialele fac rețetele cele mai mari și așa va fi multă vreme. (sursa: stelian-tanase.ro)