Invitatul săptămânii cu dl. Sergiu Cioiu

Sergiu-Cioiu

Miercuri, 20 decembrie, de la ora 12:00, invitat în studioul Radio Clasic este dl. Sergiu Cioiu.

Sergiu Cioiu este cântăreț și compozitor, interpret a diferite cântece, aparținând mai multor stiluri muzicale, așa cum sunt jazz, swing, folk și chanson, pe care le-a fuzionat într-un mod cu totul personal și unic, adăugând adesea elemente de muzică populară veche și/sau lăutărească. Sergiu Cioiu este unul dintre foarte puținii interpreți români care au adus un farmec muzical aparte scenei interpretative românești amintind, printre alții, și de șansonetiștii francezi Edith Piaf și Yves Montand.

În România, Sergiu Cioiu s-a făcut cunoscut la începutul anilor 60 ca un interpret unic al compozițiilor unor autori totali, așa cum au fost Alexandru Mandy, sau ale unor cântece scrise pe versurile glumeț-ironice ale unor poeți precum cele compuse pe versurile lui Marin Sorescu.

De-a lungul anilor 60 și 70, Sergiu Cioiu a interpretat, înregistrat și itinerat în diferite concerte, spectacole sau recitaluri atât în România cât și în străinătate cântecele scrise și compuse de Alexandru Mandy. Printre acestea se numără și Tripticul Brâncuși, compus din cântece având nume omonime sculpturilor monumentale ale lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, „Coloana Infinitului”, „Masa tăcerii”, „Poarta sărutului”, respectiv ulterior „Măiastra”.

Alte cântece dintre cele compuse de Alexandru Mandy și interpretate de Sergiu Cioiu sunt „Glasul tău”, „Cântecul vântului” și „Locul meu de pe pământ”, care au obținut premii în interpretarea artistului la diferite ediții ale Festivalului de Creație și Interpretare de la Mamaia.