Lentila de contact cu Stelian Tănase – Elisabeta a II-a, o mare Regină

regina elisabeta

La celebrarea a 60 de ani de domnie, regina Elisabeta II s-a adresat celor două Camere ale Parlamentului britanic, reunite la catedrala de la Westminster. În faţa lor, Regina şi-a reînnoit promisiunea făcută în 1952 de a se dedica complet naţiunii Regatului Unit.
Darul Parlamentului a fost un superb vitraliu cu blazonul reginei aşezat într-una din vechile ferestre ale catedralei. Adresându-se apoi sutelor de demnitari prezenţi, Regina a folosit cuvinte simple ca să vorbească despre lucruri mari, şi a adăugat şi câteva calambururi ca să îndepărteze orice urmă de scorţos din mesajul ei. Îl redăm mai jos:
“Înalţi lorzi şi membri ai Camerei Comunelor, vă sunt recunoscătoare pentru mesajele voastre şi pentru cuvintele generoase pe care mi l-aţi transmis prin reprezentanţii voştri.

Această măreaţă instituţie pe care o reprezentaţi s-a aflat în chiar inima ţării şi a vieţii naţiunii noastre pe tot parcursul istoriei sale. Ca parlamentari, voi împărţiţi cu înaintaşii voştri un rol fundamental în alcătuirea legilor şi a hotărârilor din epocile voastre.
Parlamentul a supravieţuit ca o piatră a unghiului de nezdruncinat la temelia constituţiei noastre şi modului nostru de viaţă. Istoria leagă Monarhia de Parlament, o conexiune care traversează timpurile de la o domnie la alta. Aşa că într-o vreme în care ceea ce este firesc şi ţine de ritmul normal al vieţii este mai puţin apreciat decât a face ceva extraordinar, am fost avertizată că sunt doar a doua regină care are ocazia să-şi sărbătorească Jubileul de Diamant.

Ca şi astăzi, a fost privilegiul meu să mai adresez domniilor voastre cu ocazia Jubileelor mele de Argint şi de Aur. Multe dintre domniile voastre au fost aici şi acum 10 ani, iar unii dintre domniile voastre vă amintiţi şi sărbătoarea din 1977. De la încoronarea mea, am fost constant musafir al Palatului Westminster, şi după cum spun cele mai recente scripte, am avut plăcuta îndatorire de a trata cu 12 prim-miniştri.

Asupra unei astfel de perioade, se poate nota că experienţa unei vârste venerabile poate fi un ghid puternic, dar nu este și o garanţie de success într-o înaltă demnitate publică. Sunt deci foarte încântată că mă pot adresa astăzi unor membrii tineri ai Parlamentului şi de asemenea celor care pot aduce o atât de mare varietate de experienţă misiunii voastre naţionale.

În timpul acesta în care v-am fost Regină, sprijinul familiei mele a venit, din partea tuturor generaţiilor. Prinţul Philip este cunoscut pentru obiceiul său de a respinge toate complimentele ce îi sunt adresate, de orice fel. Dar este clar că el este pentru mine o forţă constantă şi un ghid. El şi cu mine suntem foarte mândri şi, în acelaşi timp, recunoscători că prinţul de Wales şi ceilalţi membrii ai familiei noastre călătoresc în numele meu de Jubileu de Diamant ca să viziteze în acest an ţările din Commonwealth.

Aceste călătorii ne ajută să păstrăm în minte afinităţile noastre cu ţările din Commonwealth, o treime din populaţia globului. Iar propria mea relație cu ţările Commonwealth-ului m-a învăţat că cel mai bun contact dintre naţiuni este de obicei contactul dintre oamenii acelor națiuni. Iar o organizaţie dedicată limpede anumitor valori, anume Commonwealth-ul, a înflorit şi a crescut exact promovând un astfel de contact.

Acasă, prinţul Philip şi cu mine vom vizita oraşe mari şi mici şi vom merge şi la ţară. Am speranţa sinceră că Jubileul de Diamant va fi prilejul de a aduna oamenii împreună într-un spirit al vecinătăţii şi al sărbătorii în propria comunitate.

Sperăm de asemenea să celebrăm munca profesionistă şi munca voluntară a milioanelor de oameni de-a lungul şi de-a latul ţării, a celor care lucrează pentru binele public. Ei sunt sursa sprijinului vital al bunăstării şi al ajutorului pentru ceilalţi, cei adesea neobservaţi sau trecuţi cu vederea.

Şi pentru că noi ne preocupăm de serviciile publice, să ne aducem aminte acum de sacrificiul remarcabil şi curajul forţelor noastre armate. Multe s-au schimbat în aceşti ultimi şase ani, dar valoarea celor care îşi riscă viaţa pentru apărarea şi libertatea noastră a tuturor nu poate fi diminuată.

Relaţia fericită de care m-am bucurat în legătură cu Parlamentul s-a extins peste nu mai puţin de 3500 de legi pe care le-am semnat. Sunt aşadar foarte mişcată de darul magnific care se află în faţa mea, pentru care multe dintre domniile voastre aţi subscris atât de generos. Fie ca acestă prea frumoasă fereastră să-şi arunce şi ea lumina asupra acestui loc din vechime.

Aici ne este reamintit trecutul, continuitatea poveştii noastre naţionale şi virtuţile căpătate în timp, rezistenţa, ingenuitatea şi toleranţa. Sunt privilegiată să fiu martora unei bucăţi din această istorie, şi, cu sprijinul familiei mele, să mă dedic din nou slujirii marii noastre naţiuni şi oamenilor ei, în anii care vin”.