LSO Live – Beethoven: Piano Concerto No 2, Triple Concerto

În această seară, de la ora 22:00, vă propunem să vă delectați cu două mari lucrari scrise de Beethoven: „Concertul pentru pian, nr.2″, în interpreatarea pianistei Maria João Pires și Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian redat  magistral de Lars Vogt, Gordan Nikolitch and Tim Hugh.

 Concertul este susținut de LSO sub bagheta dirijorului Bernard Haitink.

Concertul pentru pian nr. 2 în Si bemol major, Op. 19, al lui Ludwig van Beethoven a fost compus în principal între 1787 și 1789 dar a atins forma sub care a fost publicată abia în 1795. Beethoven a compus un alt final în 1798 pentru interpretarea de la Praga dar nu este finalul cu care a fost publicată lucrarea. A fost folosită de compozitor doar pentru a-și demonstra calitățile de tânăr virtuoz. Concertul a fost publicat în 1801 după ce deja a fost publicat primul concert pentru pian, deși a fost compus după această lucrare (1796-1797).[1]

Concertul pentru pian în Si bemol major a devenit o lucrare importantă pentru tânărul Beethoven, care încerca să se remarce după ce s-a mutat de la Bonn la Viena. Premiera a avut loc pe 29 martie 1795 la Burgtheater din Viena cu Beethoven în calitate de solist, în concertul ce a marcat debutul său public. Până la acest eveniment Beethoven interpreta doar în sălile private ale nobililor vienezi. Deși lucrarea este foarte asemănătoare cu concertele pentru pian ale lui Mozart, există un dramatism și un contrast care vor fi prezente în lucrările ulterioare ale lui Beethoven.[1] Beethoven nu a fost foarte încântat de această lucrare, scriindu-i publicistului Franz Anton Hoffmeister că aceasta, împreună cu Concertul pentru pian nr. 1, „nu este una dintre cele mai bune lucrări ale mele”.

Realizator: Irina Hasnaș