Medicamentele pentru obezitate vor deveni mai accesibile

Getting your Trinity Audio player ready...

Medicamentele blockbuster pentru slăbit, cum ar fi Wegovy, ar putea deveni mult mai ieftine – și ar putea ajunge la mai mulți oameni – datorită companiilor farmaceutice din China și India. O coadă lungă de companii dezvoltă copii ale acestor medicamente biologice complexe, iar unele se grăbesc să creeze versiuni modificate sau îmbunătățite pentru a concura pe piața globală.

„Există un potențial imens pentru companiile din India și China, care pot ajuta la crearea accesului la aceste medicamente”, spune Abhijit Zutshi, directorul comercial al gigantului farmaceutic Biocon, cu sediul în Bengaluru, India, care supraveghează afacerea cu generice și este bazat în Woodbridge, New Jersey.

Aceste companii vor „aduce medicamente la pacienții care au nevoie de ele, la un cost accesibil”, spune Guy Rutter, biolog celular la Universitatea din Montreal, Canada.

La nivel global, un miliard de oameni sunt obezi sau supraponderali – și sute de milioane dintre ei trăiesc în India și China. Lei Qian, vicepreședinte al dezvoltării clinice la Innovent Biologics din Shanghai, China, spune că „cererea pentru medicamente anti-obezitate este foarte puternică” în țară.

Mimice hormonale

În ultimii câțiva ani, o nouă clasă de medicamente pentru slăbit a cucerit lumea. Ele funcționează prin mimarea unui hormon natural numit peptidă 1 asemănătoare glucagonului (GLP-1). GLP-1 nu doar că reglează nivelul zahărului din sânge, ci se leagă și de receptorii din creier care controlează apetitul și receptorii din intestin care încetinesc digestia și contribuie la senzația de sațietate.

În 2014, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat prima clasă de medicamente GLP-1 pentru pierderea în greutate. Liraglutid, comercializat sub numele Saxenda de Novo Nordisk, cu sediul în Bagsværd, Danemarca, este o injecție zilnică care poate declanșa o pierdere în greutate de 8% după un an.

Medicamentele pentru obezitate au o altă superputere: domolirea inflamației

Generația următoare a acestor medicamente necesită mai puține injecții și conduce la o pierdere în greutate mai mare. În 2021, FDA a aprobat semaglutid, vândut sub numele de Wegovy de Novo Nordisk, ca tratament pentru pierderea în greutate, iar în 2023 a aprobat tirzepatid, comercializat sub numele de Zepbound de Eli Lilly, cu sediul în Indianapolis, Indiana. Tirzepatidul imită GLP-1, precum și un alt hormon care stimulează secreția de insulină, cunoscut sub numele de peptid insulinotropic dependent de glucoză (GIP). Semaglutidul și tirzepatidul sunt injecții săptămânale care pot induce o reducere medie a greutății corporale între 12% și 18%. Pe lângă efectele lor de slăbire, aceste medicamente sunt comercializate sub diferite denumiri, cum ar fi Ozempic, ca tratamente pentru diabetul de tip 2. Studiile clinice au arătat, de asemenea, că pot reduce riscul de insuficiență renală, domoli inflamația și proteja împotriva problemelor cardiace grave.

Bonanza biosimilare

Dar medicamentele sunt scumpe – o lună de injecții cu semaglutid sau tirzepatid poate costa peste 1.000 USD. O modalitate prin care companiile farmaceutice indiene și chineze intenționează să reducă prețul este dezvoltarea de biosimilare, versiuni mai ieftine ale medicamentelor de marcă scumpe. Spre deosebire de generice, care sunt copii exacte ale medicamentelor de marcă sintetizate chimic, biosimilarele seamănă foarte mult cu produsul de referință și sunt derivate din organisme vii modificate, cum ar fi drojdia. Companiile se pregătesc să lanseze versiuni biosimilare ale medicamentelor GLP-1 când protecțiile brevetelor vor expira pe diverse piețe. În China, brevetul pentru liraglutid a expirat deja, iar cel pentru semaglutid va expira în 2026 în India și China.

Companiile inovează, de asemenea, în modul în care sintetizează medicamentele, umplu fiolele și fabrică dispozitivele de injecție, spune Zutshi, a cărui companie se concentrează pe dezvoltarea de biosimilare pentru piața globală. Cât de mult va scădea costul „rămâne de văzut”, spune Zutshi. Ar putea fi redus la jumătate sau la o zecime din prețul actual, spune el. Dacă medicamentele sunt mai ieftine, mai multe persoane le vor folosi, extinzând astfel cererea, adaugă el. Acest lucru, la rândul său, ar putea avea un „efect de undă” în care companiile reduc prețul medicamentelor existente pentru pierderea în greutate „în anticiparea venirii concurenței”.

Nu au fost încă aprobate biosimilare pentru pierderea în greutate în India, dar Glenmark Pharmaceuticals din Mumbai, India, a lansat Lirafit, un biosimilar liraglutid, în ianuarie pentru tratamentul diabetului de tip 2. Glenmark a declarat într-un comunicat de presă că, la aproximativ 100 de rupii pe zi (1,20 USD), Lirafit costă cu 70% mai puțin decât terapiile existente. Biocon a dezvoltat, de asemenea, un biosimilar liraglutid, care a fost aprobat de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie pentru diabetul de tip 2 în martie, dar produsul lor nu este încă pe piață. Biocon spune că dezvoltă biosimilare semaglutid pentru a le lansa în anumite țări cât mai curând posibil în 2026.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din China a aprobat două medicamente GLP-1 produse de companii chineze pentru pierderea în greutate. Primul este un biosimilar liraglutid comercializat sub numele Liluping, fabricat de Huadong Medicine în Hangzhou. Al doilea este beinaglutid, comercializat sub numele Feisumei de Benemae Pharmaceutical Corporation din Shanghai.

Mai multe companii din China sunt pregătite să intre pe piața semaglutidului imediat ce brevetele vor expira în 2026. O jumătate de duzină de companii au lansat studii clinice avansate pentru injecțiile cu semaglutid. Una dintre ele, Hangzhou Jiuyuan Gene Engineering, a finalizat studiile clinice avansate pentru biosimilarul său de semaglutid pentru tratamentul diabetului de tip 2 și ar putea fi prima care să intre pe piața chineză. O decizie judiciară pendinte privind aplicabilitatea brevetului semaglutid în China ar putea permite ca aceste medicamente să intre pe piață chiar mai devreme. Studiile clinice avansate pentru biosimilarul semaglutid al companiei, care vizează pierderea în greutate, sunt așteptate să înceapă în acest an. Sosirea biosimilarelor semaglutid va fi un „schimbător de joc” și competiția „va fi severă”, spune Lei.

 Medicamente îmbunătățite

Dincolo de biosimilare, companiile din India și China dezvoltă, de asemenea, noi medicamente pentru obezitate. De exemplu, Sun Pharmaceuticals din Mumbai a dezvoltat o moleculă numită GL0034, care are mici modificări ale chimiei sale care o deosebesc de semaglutid și modifică modul în care interacționează cu celulele secretoare de insulină și celulele nervoase, spune Rutter, care este consultant pentru companie. „Nu doar ambiția este de a avea un produs mai ieftin, ci de a avea ceva la fel de bun, dacă nu mai bun” decât semaglutid, spune el.

Dincolo de Ozempic: medicamentele complet noi pentru obezitate vor fi mai ieftine și mai eficiente

Studiile clinice timpurii ale GL0034 au fost „foarte încurajatoare”, spune Rajamannar Thennati, vicepreședinte executiv pentru Sun Pharma, care este bazat în Vadodara, India. Rezultatele la trei duzini de participanți arată că dozele mari pot duce la reduceri ale greutății corporale de până la 10% după două luni, conform unui comunicat de presă, dar Thennati spune că ar putea dura până la cinci ani până când molecula va ajunge pe piață. Sun Pharma se află, de asemenea, în stadiile incipiente ale dezvoltării unui medicament cu dublă țintă pentru a concura cu tirzepatidul. Structura sa este suficient de diferită pentru a fi proprietară, spune Rutter.

Un alt medicament îmbunătățit ar putea ajunge pe piața chineză și mai devreme. Innovent a încheiat un parteneriat cu Eli Lilly pentru a dezvolta o moleculă numită Mazdutid care imită atât GLP-1, cât și hormonul glucagon, care stimulează producția de glucoză. Glucagonul ajută la creșterea metabolismului și sporește arderea țesutului adipos. Rezultatele studiilor clinice avansate pentru Mazdutid vor fi anunțate la întâlnirea Asociației Americane pentru Diabet de la Orlando, Florida, săptămâna viitoare. Lei spune că acestea sunt „pozitive”. Datele preliminare sugerează că unii participanți la studiu care iau doze mari au pierdut aproximativ 19% din greutatea corporală după aproape un an. Lei se așteaptă ca Mazdutid să fie aprobat pentru pierderea în greutate de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din China în prima jumătate a anului 2025, ceea ce ar face din acesta primul medicament din această clasă de medicamente cu dublă țintă aprobat la nivel global.

Sursa