Olandezul Mark Rutte este noul secretar general al NATO

Getting your Trinity Audio player ready...

Cele 32 de state membre NATO au decis miercuri numirea premierului olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al Alianței, înlocuindu-l pe norvegianul Jens Stoltenberg, care a deținut această funcție timp de zece ani. Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, urmează să preia oficial conducerea NATO la 1 octombrie 2024, relatează AFP.

“Consiliul Nord-Atlantic a decis miercuri (26 iunie 2024) să-l numească pe premierul olandez Mark Rutte drept viitorul secretar general al NATO, la succesiunea lui Jens Stoltenberg”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al NATO. “Domnul Rutte își va prelua funcția de secretar general de la 1 octombrie 2024, când expiră mandatul domnului Stoltenberg.”

Actualul secretar general, Jens Stoltenberg, a reacționat imediat pe platforma X, afirmând: “Știu că voi lăsa NATO pe mâini bune”. El a descris pe Rutte ca fiind “un adevărat apărător al relațiilor transatlantice, un lider puternic și un constructor al consensului.”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța leadership-ului și experienței lui Rutte pentru Alianță într-o perioadă dificilă. Ea a făcut apel la o consolidare a parteneriatului dintre Uniunea Europeană și NATO.

Mark Rutte, un veteran al politicii europene, a obținut rapid susținerea celor mai importante state membre ale Alianței, cu Statele Unite în frunte. Numirea sa a devenit o formalitate după retragerea candidaturii președintelui român Klaus Iohannis săptămâna trecută.

Rutte va prelua conducerea NATO într-un moment crucial, în timp ce Alianța se confruntă cu amenințarea rusă în contextul războiului din Ucraina. În plus, el va trebui să gestioneze rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite din noiembrie, țară care contribuie semnificativ la capacitatea militară a NATO.

Perspectiva unei posibile reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă reprezintă o provocare majoră pentru organizație. Trump, cunoscut pentru criticile sale acerbe la adresa NATO, pe care o consideră “depășită”, și-a exprimat de multe ori nemulțumirea față de aliații europeni, acuzându-i că nu cheltuiesc suficient pentru apărarea lor.

Numirea lui Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO este văzută ca un pas important pentru întărirea relațiilor transatlantice și pentru menținerea stabilității și securității în Europa și dincolo de ea. Cu toate acestea, provocările viitoare, inclusiv gestionarea relațiilor cu o posibilă administrație Trump și continuarea sprijinului pentru Ucraina, vor testa abilitățile de leadership ale noului secretar general.