Dirijorul Christian Badea, de la Bucureşti la Buenos Aires

Opera „Andrea Chénier“, compusă de Umberto Giordano, are premiera pe 5 decembrie la Teatrul Colon din Buenos Aires, iar pe 7 decembrie, acelaşi titlu, în altă versiune scenică şi muzicală, va deschide porţile teatrului de operă Scala din Milano.

La celebrul Teatru Colon din Argentina premiera este condusă de Christian Badea, cel mai cunoscut dirijor de operă născut în România.

Opera „Andrea Chénier” va avea premiera pe 5 decembrie la Teatrul Colon din Buenos Aires, sub conducerea lui Christian Badea şi în regia lui Matías Cambiasso. În distribuţie, eroul Andrea Chénier va fi interpretat de José Cura, iar Maddlena va fi întruchipată de María Pía Piscitelli. Vor mai fi reprezentaţii pe 9, 10, 12, 13 şi 16 decembrie, alternativ şi cu o a doua distribuţie.

Christian Badea, de la Bucureşti la Buenos Aires

Christian Badea a studiat vioara la Conservatorul de muzică din Bucureşti şi dirijat de orchestră la Bruxelles. A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg, sub îndrumarea maestrului Herbert von Karajan şi s-a perfecţionat la Juilliard School din New York, unde principalul său mentor a fost Leonard Bernstein.

Locuieşte în Statele Unite, însă se întoarce frecvent în România, fiind dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“ din 2012.

În Australia, unde este invitat frecvent de mulţi ani, Christian Badea a fost nominalizat la Premiul Helpmann pentru Cel mai bun dirijor. A condus aici, în februarie şi martie 2017, premiera operei „Tosca“ de Giacomo Puccini, în regia lui John Bell. De altfel, cu Opera din Sydney a semnat un contract de colaborare până în 2019. În decembrie anul trecut a condus la Opera din Budapesta premiera „Dialogurilor Carmelitelor“ de Poulenc. Cele mai recente spectacole de operă pe care Christian Badea: pe 30 octombrie 2017, „Stiffelio“de Giuseppe Verdi la Opera din Budapesta, iar în perioada 5- 16 decembrie conduce opera „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires.