Pictorul Adrian Ghenie a vândut două tablouri cu peste 2,5 milioane de lire sterline


Două tablouri ale pictorului român Adrian Ghenie au fost vândute în cadrul licitaţiei de artă contemporană organizată de casa Sotheby's, la Londra, cu suma totala de 2.530.000 de lire sterline, echivalentul a peste 3 milioane de euro. 

Prima lucrare a artistului, "The Hunted" (2010), a fost vândută unei persoane care a licitat telefonic, cu 1.865.000 de lire sterline. Opera a fost expusă până acum la Galeria Judin din Berlin, la Haunch of Venison din Londra, la Fondazione Palazzo Strozzi din Florenţa şi la Existential Condition in Contemporary Art.A doua lucrare din licitaţia de la Londra,un autoportret de dimensiuni mai mici intitulat "Self-portrait as a monkey" (2011), a fost adjudecat pentru 665 000 de lire sterline. 

Tânărul artist român este răsfăţatul sălilor de licitaţie în acest an.Pictorul în vârstă de 38 de ani, ale cărui lucrări se află deja în colecţiile Centrului Pompidou din Paris şi ale Muzeului de Artă Contemporană din Los Angeles, este foarte preţuit de colecţionari.La începutul anului a marcat un record personal de vânzări, obţinând pe lucrarea "Omagiu lui Vincent van Gogh: Floarea soarelui", suma de 4,5 milioane de lire sterline.

Sotheby's a înregistrat profituri  la vânzările de artă contemporană, datorate mai ales cumpărătorilor americani şi asiatici care au profitat de deprecierea lirei.În licitaţia de la Sotheby's au fost propuse 48 de opere ale unor artişti importanţi din secolele al XX-lea şi al XXI-lea, dintre care numai 5 au rămas nevândute.