Reacțiile ale Israelului și Hamas la cererile CPI de mandate de arestare

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele israelian Isaac Herzog a calificat drept „mai mult decât scandaloasă” cererea procurorului-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, de emitere a unor mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și altor lideri, acuzați de crime împotriva umanității în contextul războiului din Fâșia Gaza. Anunțul CPI a fost relatat de BBC News și a stârnit reacții vehemente atât din partea oficialilor israelieni, cât și a mișcării Hamas.

Președintele Herzog a denunțat pe platforma X decizia CPI, considerând-o o „măsură unilaterală politică” ce „încalcă toate regulile fundamentale ale Curții Penale Internaționale” și „încurajează terorismul global”. El a subliniat că „orice încercare de a face o paralelă între teroriștii Hamas și Guvernul democratic al Israelului este scandaloasă și inacceptabilă”.

Premierul Netanyahu a respins cu dezgust cererile CPI, iar ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a descris demersul drept „o rușine istorică de care ne vom aminti mereu”. În context, președintele Herzog a cerut comunității internaționale să condamne ferm această măsură și să anuleze mandatele de arestare.

Hamas a criticat la rândul său cererea CPI de emitere a mandatelor de arestare pe numele a trei lideri ai mișcării palestiniene. Într-un comunicat, mișcarea a declarat că solicitarea „pune semnul egal între victimă și călău”. Hamas a cerut ca toate mandatele de arestare emise împotriva liderilor rezistenței palestiniene să fie anulate și ca CPI să emită mandate de arestare pentru „toți criminalii de război, inclusiv conducătorii ocupației, ofițerii și militarii implicați în crime împotriva poporului palestinian”.

Procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a anunțat luni că există „motive rezonabile” să creadă că premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderii Hamas sunt vinovați de crime de război și crime împotriva umanității. CPI a solicitat mandate de arestare și pentru ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, și liderii Hamas Ismail Haniyeh și Mohammed al-Masri. Crimele de război imputate liderilor Hamas au început „cel puțin la 7 octombrie 2023”, iar cele ale liderilor israelieni „cel puțin la 8 octombrie 2023”.

Curtea Penală Internațională, cu sediul la Haga, este cea mai înaltă jurisdicție a ONU, însă nu dispune de mijloace proprii pentru a-și pune în aplicare deciziile, bazându-se pe cooperarea statelor membre pentru arestarea și transferul inculpaților.