Regizorul Radu Jude va spune povestea fotografului de război Costică Acsinte

Regizorul Radu Jude se află în această perioadă în producţie cu un documentar independent despre fotograful Costică Acsinte. Noul proiect cinematografic combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecţiei Costică Acsinte şi diverse materiale din Arhiva Naţională de Filme şi din Arhiva Societăţii Române de Radiodifuziune.

Potrivit producătorului Ada Solomon, documentarul va fi finalizat în această toamnă. Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, iar consilierea tehnică este asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieţi, judeţul Ialomiţa, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial. Odată cu începerea conflagraţiei mondiale, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale dar şi pe cele ale piloţilor şi observatorilor aerieni români, francezi sau în unele cazuri, chiar ruşi. Experienţele trăite în perioada respectivă sunt redate de albumul fotografic personal ce conţine 84 de pagini şi 327 de fotografii, marea majoritate fiind însoţite de o scurtă descriere dactilografiată (albumul mai include desene/schiţe, tăieturi din ziare). Printre cei fotografiaţi se regăsesc: Regele Ferdinand, Regina Maria, Prinţul Carol, Generalul Berthelot sau Generalul Eremia Grigorescu. Costică Acsinte a lăsat în urma sa mii de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme şi un număr necunoscut de printuri fotografice – multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate. Majoritatea printurilor poartă pe verso ştampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“.