Spectacolul de dans contemporan „Fresca” deschide Festivalul Naţional de Teatru

Creat de renumitul coregraf francez Angelin Preljocaj şi inspirat dintr-un basm chinezesc, spectacolul de dans "Fresca" va deschide pe 21 octombrie cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru.

Premiera absolută a celei mai recente creaţii a celebrului coregraf Angelin Preljocaj, „La Fresque – L’Extraordinaire Aventure”, a avut loc săptămâna trecută, în 20 septembrie, pe scena Grand Théatre de Provence din Aix-en-Provence, Franţa, bucurându-se de un excepţional succes. „Le Figaro” publica imediat după seara de deschidere o elogioasă „cronică scrisă sub forţă seducţiei” intitulată „Între forţă şi poezie”, iar „Maison de la Danse” detalia în termeni sintetici: „Noua creaţie a lui Angelin Preljocaj, care te înfioară, pune în discuţie problema reprezentării individului în societatea actuală, prin prisma unei creaţii care amestecă voit registrul miraculosului cu cel al supranaturalului.

„Fresca” este prima creaţie coregrafică a anului 2016 semnată de marele artist după aniversarea a 30 de ani de existenţă a companiei Ballet Prejlocaj. Şi aici, Angelin Preljocaj a ales să colaboreze pentru costumele spectacolului cu o importantă creatoare – Azzedine Alaïa – descrisă de specialişti drept un „purtător de cuvânt al modernităţii în lumea tradiţiilor”, iar muzica baletului este semnată de un alt renumit artist de mare talent – potrivit compozitorului Nicolas Godin, unul din membrii faimosului grup „Air”.

Spectacolul este jucat pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.