SUA anunță un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

Getting your Trinity Audio player ready...

Administrația Biden discută cu Congresul SUA acordarea unui pachet suplimentar de sprijin pentru Republica Moldova în valoare de 50 de milioane de dolari. Acest ajutor este destinat cu precădere sporirii rezilienței la interferențele rusești și susținerii economiei, a anunțat miercuri, la Chișinău, secretarul american de stat Antony Blinken într-o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu. Blinken a subliniat că administrația Biden sprijină deplin suveranitatea și integritatea țării vecine cu Ucraina.

„Astăzi vrem să vă ajutăm să curățați sistemul judiciar. Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 de milioane de dolari suplimentari pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Acestea vor consolida reziliența Republicii Moldova de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a croi parcursul spre UE și de a continua diversificarea oportunităților în domeniul economic. Deci, dorim să conlucrăm pentru a asigura economia și securitatea energetică”, a declarat oficialul american.

Totodată, secretarul de stat al SUA a anunțat o investiție americană în valoare de 85 de milioane de dolari în infrastructura energetică a Republicii Moldova. Blinken a precizat că este vorba despre achiziționarea de baterii și construirea de linii de înaltă tensiune. „Atacurile rusești din Ucraina au exacerbat și provocările pentru țara dvs. Au crescut prețurile la energie, ceea ce afectează întreprinderile și consumatorii. Statele Unite, împreună cu Moldova, doresc să sporească întrebuințarea resurselor regenerabile pentru a ne îndepărta de dependența de resurse energetice rusești”, a spus Blinken.

Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători externi ai Republicii Moldova. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanțare care depășește 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice.

În conferința de presă comună, președinta Maia Sandu a subliniat că vecinii țării au nevoie de o Moldovă care să fie partener și furnizor de securitate, nu de o zonă gri. Antony Blinken a mulțumit Chișinăului pentru solidaritatea cu Ucraina și a reiterat angajamentul ferm din partea președintelui Biden pentru suveranitatea și integritatea Moldovei.

Blinken a precizat că Washingtonul colaborează strâns cu Chișinăul în prevenirea și depistarea atacurilor cibernetice și în împărtășirea de informații despre campaniile de dezinformare ale Rusiei, pentru a ajuta Moldova să facă față manipulării de la Moscova. „Kremlinul încearcă să folosească Găgăuzia pentru a destabiliza Moldova și ne așteptăm ca situația să devină și mai dificilă în lumina alegerilor prezidențiale”, a adăugat președinta Maia Sandu.

Antony Blinken a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva celor care subminează Republica Moldova, subliniind că SUA vor continua să implementeze astfel de măsuri pe măsură ce obțin informații suplimentare.

Întrebat dacă Washingtonul își va menține această poziție și sprijin pentru Moldova în cazul unei eventuale schimbări de administrație, Blinken a subliniat că sprijinul pentru Ucraina și Moldova are un caracter bipartizan în Congresul SUA. Maia Sandu a reafirmat parteneriatul strategic cu SUA și cooperarea în materie de apărare, subliniind că aceasta va continua în cadrul constituțional al Moldovei, care prevede statutul de neutralitate.